Spritsmugglare utnyttjade alkoholister

- 08/02/2011, 19:07 -
Den 56-årige hjärnan bakom smugglarligan döms till fem år och sex månade bakom galler - samt ett skadestånd på 7,8 miljoner kronor.
1 av 2

Den 56-årige hjärnan bakom smugglarligan döms till fem år och sex månade bakom galler - samt ett skadestånd på 7,8 miljoner kronor.

Lawrence Jackson / AP / SCANPIX

56-åringen lockade alkoholister att delta i sina smugglarresor genom att erbjuda dem ett obegränsat flöde av alkohol.
Bilden har ingen direkt koppling till artikeln.
2 av 2

56-åringen lockade alkoholister att delta i sina smugglarresor genom att erbjuda dem ett obegränsat flöde av alkohol. Bilden har ingen direkt koppling till artikeln.

Polisen / SCANPIX

De inhyrda alkoholisterna fick dricka så mycket de ville - så länge de hjälpte till att smuggla sprit. Nu åtalas smugglarpacket.

SJÖBO. Med löftet att få drika en obegränsad mängd sprit lockades de törstiga skåningarna med på storsmugglarens Tysklandsresor otaliga gånger.

De behövdes nämligen i smugglarbilarna för att maximera den tillåtna mängden alkohol som fick föras in till Sverige.

Nu döms många av dem till långa fängelsestraff.

Hjärnan bakom resorna är en 56-årig man från Sjöbo i sydöstra Skåne som under tisdagen belönades med fem år och sex månader bakom galler för sina brott.

Utöver fängelsestraffet ska den dömda även betala ett skadestånd på 7,8 miljoner kronor - det vill säga motsvarande summa som mannen beräknas ha tjänat på smuggleriet mellan perioden 2007-2010, rapporterar Skånskan.

Medhjälparna fick inte betalt

Rätten bedömer situationen som extra allvarlig, då 56-åringen utnyttjat människors missbruk i sin smuggling. Vilket, enligt tingsrätten, gör brottet ännu mer hänsynslöst.

Ett flertal vittnen har berättat om hur medhjälparna vinglat ut ur baksätena svinpackade vid hemkörningen efter en av Tysklandsresorna.

Alkoholisterna har inte tjänat några pengar överhuvudtaget på smuggelresorna - utan i stället mottagit betalningen i form av alkohol.

Under tisdagen åtalades totalt 24 personer vid Lunds tingsrätt för smuggelresorna och den alkoholist som deltagit flest gånger döms till ett år och fyra månader för medhjälp till grov smuggling, skriver Skånskan.