Onsdag 22 Sep
Stockholm

Abu Dhabi snuvar Kiruna på rymdflygningar

Lasse Schmidt, ackrediterad Space Agent i Sverige, är dock inte besviken.
1 av 2
Lasse Schmidt, ackrediterad Space Agent i Sverige, är dock inte besviken. Foto: Linn Stålberg
Virgin Galactic skulle ha möjliggjort rymdflygningar för privatpersoner i Sverige. Men nu är det inte lika säkert.
2 av 2
Virgin Galactic skulle ha möjliggjort rymdflygningar för privatpersoner i Sverige. Men nu är det inte lika säkert. Foto: Susan Montoya Bryan/SCANPIX

Sverige kunde bli första land utanför USA att erbjuda rymdresor för privatpersoner. Men icke. Abu Dhabi blir först.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Virgin Galactic

Virgin Galactic är ett brittiskt företag som planerar att från och med 2012 erbjuda rymdresor från New Mexico i USA.

Företaget grundades av den brittiske multimiljonären och entreprenören Sir Richard Branson och ingår i hans Virgin Group.

Rymdresorna som erbjuds tar två timmar från start till landning, men man befinner sig endast i rymden (100 kilometer över havsytan) under fyra minuter. En biljett kostar 200 000 dollar vilket motsvarar ungefär 1,4 miljoner kronor.

Företaget förmedlar sina rymdresor genom olika agenturer i världen. Dessa kallas Accredited Space Agents och i Sverige är det The Search, Icehotel och Upplevelsepresent.se som belönats med den prestigefyllda titeln.

KIRUNA. När Nyheter24 träffade Virgin Galactic stoltserade de med sina planer att göra Sverige till första land att erbjuda rymdresor för privatpersoner utanför USA.

Målet var att svenska resenärer skulle kunna åka 2012 från en rymdbas i Kiruna, men så blir inte fallet, rapporterar SR Norrbotten

I stället har Abu Dhabi fått förtur och ett kontrakt är nu skrivet där det står klart att de blir före oss svenskar.

– Det stämmer. Det är bestämt att resor kommer att köras från Abu Dhabi, bekräftar Lasse Schmidt, vd på Upplevelsepresent.se, ett av de tre företagen som fått chansen att sälja rymdflygningar till svenska resenärer, för Nyheter24.

Känns det inte lite snopet att de blir före?

– Fast så ska man inte se på det. De som vill flyga, de åker dit det krävs. Dessutom är det väldigt bra förhållanden för rymdresor där borta.

Varför blev inte vi först, som det ju pratades om när vi besökte er?

– Främst på grund av att en investerare i Virgin från den regionen har gått in med väldigt mycket pengar. Mer pengar än någon från Sverige, avslutar Lasse Schmidt.

Men det är långt ifrån säkert att Virgin Galactic kommer att flyga från Kiruna.

– Det är något vi kan titta på i framtiden, men det finns inga garantier, säger Stephen Attenborough, marknadsdirektör på Virgin Galactic, till SR Norrbotten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela