Vakter misshandelsfrias - trots fem ögonvittnen

- 14/02/2011, 09:16 -
Ordningsvakter på nattklubbarna i Göteborg går fria från misshandel, visar statistiken.
1 av 3

Ordningsvakter på nattklubbarna i Göteborg går fria från misshandel, visar statistiken.

Bertil Ericsson/Scanpix

Nattklubben Nivå mitt på Avenyn i Göteborg.
2 av 3

Nattklubben Nivå mitt på Avenyn i Göteborg.

Scanpix

Nattklubben Push i Göteborg.
3 av 3

Nattklubben Push i Göteborg.

Stureplansgruppen

Dannys kamp för rättvisa mot ordningsvakterna som misshandlat honom kom ingenvart. Och hans öde är inte unikt.

GÖTEBORG. I Göteborgs innerstad anmäldes under 2010 608 fall av en viss typ av misshandel. De misstänkta gärningsmännen: Entrévärdar, ordningsvakter och väktare. De flesta anmälningar ledde inte ens till åtal.

En av de drabbade är Danny, 27. Trots att bevisen var starka och det fanns fem ögonvittnen kammade han noll när han slogs för rättvisa. Danny var i början av 2000-talet en av Afrikas mest lovande fotbollsspelare, har varit utlandsproffs och höll på att kvala in till VM 2010.

"Lägg dig på marken"

Men när han en kväll stod i kö utanför en nattklubb i Göteborgs city var han inte vitten värd. Han blev nekad i dörren och förstod inte varför. När han ifrågasatte vaktens beslut blev han beordrad att lägga sig på marken.

– Du vet, killen var ensam, helt lugn, använde inget våld, gjorde inget motstånd, säger ett vittne till Göteborgs-Posten.

– Han var välklädd, men jag kände direkt på mig att just den där färgade grabben inte skulle komma in, påpekar ett annat vittne.

Mobilfilmade misshandel

Fem personer som stod i kön - av varandra oberoende vittnen - uppger att vakterna tryckte ner Danny på marken och gick loss med sparkar och slag. Någon filmade dessutom händelsen med sin mobilkamera.

Men när polisen kom till platsen var det Danny som fördes med - och kastades in i fyllecell.

– Hur länge ska jag stanna här? Jaså, sex timmar. Okej, det kan jag väl acceptera.

– Poliserna som ryckte mig därifrån räddade ju mitt liv, tänkte Danny.

Till sjukhus

Men snart försämrades Dannys tillstånd. Han skickades till Sahlgrenska sjukhuset i ambulans.

Danny kräktes och hade skador på fotled, höft, ljumske och bäcken.

Man hittade däremot inga spår av alkohol eller droger i Dannys blod.

I mars 2010 delgav man de tre ordningsvakterna misstanke om brott. Men plötsligt dök ett nytt vittne upp. En man som stått i den så kallade VIP-kön.

Det nya vittnet påstod – i likhet med de tre vakterna – att Danny uppträtt stökigt och aggressivt. Och två månader senare var förundersökningen nerlagd.

Inställd rättegång

– Jag fick en lätt chock när jag hörde den här historien. Detta är ett fall med rasistiska undertoner, där målsäganden dessutom har en hög trovärdighet, säger Fredrik Engström, som varit Dannys juridiska ombud, till GP.

Rättegången ställdes in.

– Det är extremt få ärenden av den här typen som dyker upp där. Det verkar inte som om varken åklagare eller domstolar riktigt vågar, konstaterar Engström.

"Det gick inte"

Kammaråklagare Gustav  Nyström försvarar sitt beslut att lägga ner.

– Ordningsvakter har, liksom poliser, rätt att bruka ett visst våld om ingripandet har stöd i lagen. Vi måste alltså bevisa att det var ett olagligt ingripande eller att det användes ett större mått av våld än vad som krävdes. Det gick inte, enligt min mening, säger han till GP.