Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frias från våldtäkt - gick i sömnen

- 28/02/2011, 19:57 -

MIKAEL ANDERSSON / SCANPIX

Mannen våldtog den sovande kvinnan. Han dömdes i tingsrätten men frias i hovrätten. Anledning: Det går inte att utesluta att mannen sov när han våldtog kvinnan.

HAPARANDA. Det var i fjol som den då 34-åriga mannen gick in i sovrummet och la sig mellan två sovande personer. Han drog ner byxorna och genomförde ett samlag med den sovande kvinnan.

Kvinnan vaknade förskräck och insåg vad som pågick. Hon flydde då från lägenheten i panik.

Mannen har hela tiden påstått att han inte våldtagit kvinnan utan helt enkelt genomfört samlaget i sömnen. I höstas dömdes 34-åringens förklaring ut av en sakkunnig, och tingsrätten fällde mannen för våldtäkt.

Nu upphäver hovrätten domen och friar mannen.

Anledningen är att en sömnforskare sagt att det inte går att utesluta att våldtäkten kan bero på ett sömngångsbeteende, skriver Norrländska Socialdemokraten.

– Jag är mycket förvånad över domen. Jag håller inte med hovrätten i det här fallet, säger kammaråklagare Peter Jonsson till tidningen