Gömda-Mia visar de hemliga dokumenten

Aftonbladet: Det här är viktg information.


Debatten om boken Gömda har tagit fart igen. I går trädde Liza Marklunds medförfattare Mia Eriksson, som också innehar bokens huvudroll, fram för att besvara författaren och journalisten Monica Antonssons tuffa kritik.

I dag låter Mia Aftonbladet publicera över 20 dokument som tidigare varit hemliga. "De här skrivelserna är jätteviktiga. De visar svart på vitt hur vi hade det”, säger Mia.

På sin nätupplaga har Aftonbaldet valt ut sju påståenden från Antonssons bok ”Mia – sanningen om Gömda” som metodiskt motbevisas med klipp från de nya dokumenten.

Aftonbladet klargör att de i och med publiceringen inte visar någon slutgiltlig sanning. "Men vi påstår att det vi i dag offentliggör är viktig information för de som i dag 'vet' att Mia ljuger."

Till samma tidning säger Monica Antonsson i dag att hon är glad att Mia träder fram.

– Det är väldigt bra. Nu får vi till exempel veta att hon fick asyl i USA för att hon var misshandlad i Sverige. Men det återstår frågor. Har till exempel någon högt uppsatt person i Sverige intygat att hon inte kan skyddas i sitt hemland? säger Antonsson till Aftonbladet och påpekar att allt hon skrivit i sin bok går att kontrollera.

Förutom Mia finns det en person till som vet sanningen, och det är "mannen med de mörka ögonen" - Mias exman enligt Gömda ska ha gjort sig skyldig till många brott. Osama Awad säger i dag till Södermanlands Nyheter han känner sig maktlösinför alla historier som berättats utan att han själv kunnat ge sin version.

– Om jag var så farlig, varför utvisades inte jag? Hon fick flytta utomlands, varför flyttade de inte på mig? säger Osama Awad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.