Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation.
1 av 3
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
Journalisten Jesper Nilsson.
2 av 3
Journalisten Jesper Nilsson. - Foto: Privat
Det var vid Hornstulls tunnelbana som trakasserierna inträffade för drygt ett år sedan.
3 av 3
Det var vid Hornstulls tunnelbana som trakasserierna inträffade för drygt ett år sedan. - Foto: Tunnelbana

Vittnet om poliserna:"De såg kriminella ut"

De båda poliserna som står åtalade för bland annat olaga frihetsberövande, olaga tvång och ofredande mot en journalist som fotograferat dem beskrivs av samstämmiga vittnesuppgifter som narkotikapåverkade och kriminella ut.– Jag såg hans blick. Han såg påverkad ut.


Det här är Hornstullsincidenten

Det var när Jesper Nilsson - journalist och debattör i kollektivtrafikfrågor - i början på februari för drygt ett år sedan var på väg hem efter jobbet som han vid Hornstulls tunnelbanestation såg två personer stå och prata med ett gäng ungdomar.

Eftersom han misstänkte att de två vuxna var civilklädda poliser och han intresserat sig för polisens inofficiella verksamhet i tunnelbanan - som "extraknäckande biljettkontrollanter" - tog han fram sin Iphone och fotade dem.

Det utlöste en diskussion med poliserna som föste honom åt sidan och började anklaga honom för ofredande, brott mot personuppgiftslagen samt för att han använt narkotika. Till slut raderade Nilsson bilderna. Enligt honom själv för att poliserna krävde detta av honom.

De båda polismännen nekar och hävdar att han själv försökt kohandla med dem genom att radera bilderna.

STOCKHOLM. De båda poliserna ville inte finna sig i att bloggaren och journalisten Jesper Nilsson fotograferat dem. Enligt honom krävde de att han skulle radera bilderna eller tvingas följa med in till stationen för att ta ett urinprov och dessutom bli anmäld för ofredande.

– Ska du följa med på urinprov? Men vänta nu, du verkar ju vara muntorr. Ska du följa med på urinprov? hörs den ene polismannen, Carl Larsson, säga på en bild- och ljudupptagning från händelsen för drygt ett år sedan.

"Trodde de var tjackpundare"

Nu står Larsson och hans kollega, Martin Bergström, åtalade i Stockholms tingsrätt för bland annat ofredande och olaga tvång, tack vare den film som Jesper Nilsson lyckades återskapa efter att ha raderat den i polisernas sällskap.

Och anklagelserna om narkotikapåverkan vändes under fredagens förhandlingar i stället mot de båda poliserna.

En ung kvinna som gick förbi vänthallen i Hornstulls tunnebanestation på väg hem från jobbet såg vad hon uppfattade som en hotfull situation med två personer hon trodde var "tjackpundare", som hade tryckt in en liten kille mot väggen.

– Jag tänkte att det var ett rån eller nåt. Det såg så aggressivt ut. När jag fick höra av andra resenärer att det är poliser tänkte jag att det vill jag se först. För det såg ganska otrevligt ut.

"Han var offret, de förövarna"

Hon gick fram och den ena polisen vände sig irriterat om när hon frågade vad som stod på, berättar hon.

– Jag såg hans ögon, han såg skittrött och typ påverkad ut, säger hon i vittnesbåset.

När den ene legitimerat sig vände sig båda de långa poliserna återigen mot Jesper Nilsson.

– Mitt intryck var att han var offret och de här killarna förövarna. Jag var inte direkt lugnad när den ene legitimerat sig. Han var så hetsig och otrevlig, säger kvinnan.

"Han var inkapslad"

Åklagaren som vill slå fast att Nilsson frihetsberövats frågar om hon fick uppfattningen att han när som helst kunde gå därifrån.

– Jag tror att han skulle bli våldsamt tillbakatryckt om han hade försökt.

Den dramatiska situationen hade fått en större folkmassa att samlas runt Nilsson och poliserna. Ytterligare en ung kvinna som vittnade under fredagen bekräftar bilden av de båda poliserna.

– De såg kriminella ut som jag ser på kriminella.

Också spärrvakten hördes under förhandlingarna i tingsrätten och berättade att han för ovanlighetens skull lämnade spärren för att kolla läget.

– De stod som en bur så att han inte kunde gå därifrån. Han var inkapslad, säger han.

Spärrvakten säger att när han frågade poliserna vad som hände och påpekade att Jesper Nilsson ser rädd ut svarade Carl Larsson:

– Det ska han göra.

Dom faller den 25 mars.

/
/
/
/
Senaste nytt

Larm om kidnappning ledde till vapengömma

Misshandel lades ut på Tiktok – fem döms

Fem personer döms för en misshandel som ägde rum vid Stureplan i Stockholm i september, skriver polisen på sin hemsida. Både de dömda och den misshandlade kopplas till den gängkriminella miljön.

Regeringen tillsätter AI-kommission

Sverige ska bli bättre på AI. Det är regeringens förhoppning som nu tillsätter en AI-kommission.

Man misstänks för grov våldtäkt på Sis-hem

En man i 35-årsåldern misstänks för grov våldtäkt på ett Sis-hem i Stockholmsområdet, rapporterar P4 Stockholm.

En vecka på sig att söka PFAS–skadestånd

Tiden är snart ute för boende i Kallinge som fått i sig PFAS via dricksvattnet, om de vill söka skadestånd. Preskriptionstiden går ut den 16 december, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Dryck på Systembolaget stoppas – måste förstöras: "Helt galet"

Ett persiskt vin, gjort på frysta druvor från Zagrosbergen, som sålts på Systembolaget totalförbjuds av Livsmedelsverket. Drycken får nämligen inte kallas vin, fruktvin eller någonting annat, rapporterar SVT Småland.