Beatrice Ask litar på att andra länder inte missbrukar de svenska uppgifterna.
Beatrice Ask litar på att andra länder inte missbrukar de svenska uppgifterna. - Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Sverige går in EU:s gemensamma DNA-register

Inget integritetsproblem enligt justitieministern.


På torsdagen föreslår den borgerliga alliansregeringen att lagen anpassas och ändras så att Sverige kan koppla upp sig mot det DNA-register och fingeravtrycksregister som täcker hela den europeiska unionen.

Anslutningen till registret ska ske i sommar och syftar till att stoppa brottslingar.

– En hel del kriminalitet rör sig över gränserna. Ska vi hantera det behöver vi snabbt byta information när det är möjligt. Det här är ett sätt, säger justitieminister Beatrice Ask (m) till Sveriges Radios Ekot och påpekar att vi redan i dag delar med oss av den här typen av information men att det då sker på begäran i enskilda fall.

Enligt Ask finns ingen anledning att oroa sig över att andra länder ska missbruka de uppgifter som Sverige lämnar ut.

– Jag litar på andra länder. Men det finns också en möjlighet vid utlämnandet av uppgifter att sätta begränsningar om man finner anledningar till det, säger Ask till Ekot.

/
DNA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.