Nu står hoppet till att björnmamman vågar sig tillbaka till björnidet. Annars svälter björnungarna ihjäl.
1 av 2
Nu står hoppet till att björnmamman vågar sig tillbaka till björnidet. Annars svälter björnungarna ihjäl. - Foto: Jocke Lagercrantz/ SCANPIX
2 av 2
- Foto: Tommy Andersson / SCANPIX

Björnungarna lämnas åt sitt öde

Björnungarna i Funäsdalen kommer inte flyttas eller tas om hand. Länsstyrelsen hoppas att björnmamman ska återvända.


FUNÄSDALEN. Björnungarna är fortfarande övergivna sedan björnmamman flydde när en 12-årig pojke kört rakt in i familjens ide.

Länsstyrelsen i Jämtland hoppas nu att den skrämda björnmamma, som senast sågs under en gran i närheten, ska återvända till sina ungar.

”Det är mycket svårt att göra bedömningen om när ungar verkligen är övergivna. Det är också osäkert om omhändertagna ungar överlever, varför Länsstyrelsen anser att det inte är lämpligt att dessa björnungar omhändertas”, skriver man i ett pressmeddelande.

En björnunge kan överleva i sex dagar utan mjölk. Orsa djurpark har tidigare sagt att de kan ta han om ungarna. Polisen har den senaste tiden övervakat området med helikopter.

”Spår visar att honan flyttat sig från den plats där hon spårades i lördags, och lagt sig i närheten. Hon har ännu inte gått tillbaka till idet”, skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Unika bilder på björnungarna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.