Lördag 8 Maj
Stockholm

Polis avlivade björnungarna

Olle, 12, hade önskat att ungarnas liv hade kunnat räddas.
1 av 2
Olle, 12, hade önskat att ungarnas liv hade kunnat räddas. Foto: SVT Rapport
Björnungarna i Funäsdalen har avlivats.
2 av 2
Björnungarna i Funäsdalen har avlivats. Foto: SVT Rapport

Polisen i Jämtland har avlivat de övergivna björnungarna i Funäsdalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ÖREBRO. När Olle Frisk, 12, åkte skidor med kompisarna i helgen hade han ingen aning om vilken riksdramatik han skulle utlösa. Olle hamnade i närstrid med en björnhona som vaktade sina ungar. I kalabaliken flydde hon till skogs.

Och lämnade kvar ungarna. Nu har Jämtlandspolisen avlivat dem i stället för att lämna över björnungarna till Orsa djurpark som anmält intresse för att ta hand om dem.

– Vi vill inte att de ska lida. Vi undersökte deras tillstånd och kunde konstatera att de var i ett sånt skick att det var inte lämpligt att låta dem vara kvar, säger kriminalinspektör Andrew Sörensson.

– Det är med sorg jag meddelar att med stöd av jaktlagens bestämmelser i jaktförordningens § 40 b, har myndigheten beslutat att avliva björnungarna av humanitära skäl och för att förkorta deras lidande.

Björnhonan kommer förmodligen inte att återvända, menar polisen. Och mot bakgrund av detta anser de sig inte ha haft något val.

"Under måndagen kunde vi konstatera att hon fortfarande var på långt avstånd från ungarna i idet och allt tyder på att honan inte har för avsikt att återvända", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen är björnarnas tillstånd "av den karaktären att en förflyttning inte skulle kunna lyckas", skriver man i pressmeddelandet.

Man finner inte heller något lagstöd för att flytta på björnungarna.

Björnhonan ska, enligt tidigare uppgifter, inte avlivas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela