1 av 3
- Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
2 av 3
- Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX
Jas 39 Gripen har lyft. Destination: Libyen.
3 av 3
Jas 39 Gripen har lyft. Destination: Libyen. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

10.00: Jas 39 Gripen lyfter mot Libyen

På lördagsmorgonen lyfte det första svenska stridsflygplanet till Libyen.


Klockan tio på lördagsmorgonen lyfte det första av tre svenska stridsflygplan från F17 med destination Sardinien. Från den italienska ön kommer sedan svenska stridspiloter att utföra militärinsatser över Libyen.

– När de börjar delta i operationen bestämmer Natos högkvarter i Neapel, men troligtvis i början av nästa vecka, säger Rickard Wissman till Svenska Dagbladet.

På söndagen kommer ytterligare fem stridsflygplan att lyfta, tillsammans med fyra Herculesplan med all utrustning.

"Lämna oss ifred"

Samtidigt som Sverige är på väg till Libyen intervjuas Muammar Khaddafis son, Saadi, om landets situation. Hans meddelande till Sverige:

– Libyen är inte något Playstationspel, eller någonstans där man kan testa missiler. Bara lämna oss ifred.

Saadi Khadaffi säger också att hans pappa är mer bestämd än någonsin att sitta kvar vid makten.

- Han försökte vara vän med väst. Han gjorde ingenting emot britterna, fransmännen, USA eller Qatar. Nu plötsligt är alla emot honom på grund av protester, som visat sig vara en i förväg organiserad komplott, säger han, uppger Expressen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.