I 23 minuter slogs strömmen ut på Forsmarks anläggning 2006.
1 av 2
I 23 minuter slogs strömmen ut på Forsmarks anläggning 2006. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Inspektionerna mot kränkraftverken har blivit hårdare de senaste tio åren.
2 av 2
Inspektionerna mot kränkraftverken har blivit hårdare de senaste tio åren. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Hårdare granskning bekräftar brister hos svensk kärnkraft

Antalet förelägganden har ökat från 5 till 20 under de senaste 10 åren.


FORSMARK. Landets kärnkraftverk inspekteras minst en gång i veckan. Och de som driver kärntekniska anläggningar måste rapportera om sin verksamhet till strålskyddsmyndigheten.

De senaste åren har fler och fler brister rapporterats på anläggningarna. Det kan handla om fel i den tekniska utrustningen eller i dokumentationen.

Dessa så kallade förelägganden har stadigt ökat de senaste åren. För tio år sedan rapporterades fem förelägganden. Den siffran har nu ökat till tjugo.

Lennart Carlsson, chef för kärnkraftsäkerhetsenheten på Strålsäkerhetsmyndigheten, hävdar att de är de ökade resurserna gör att fler brister upptäcks.

– Jag tror att vi har blivit lite skarpare genom de granskningar vi utför gentemot industrin. Under den här perioden har vi fått lite mer resurser vilket gör att vi kan ha fler personer som kan sitta ner och granska och gå igenom det underlag som redovisas till oss, säger Lennart Carlsson till Sveriges Radio.

Vid kärnkraftverket Forsmark inträffade en allvarlig incident 2006. Strömmen slogs ut i 23 minuter och efter det fick kärnkraften mer resurser.

Men ökningen beror inte bara på att det skjutits till mer pengar.

Lennart Carlsson hävdar att det kan bero på att kärnkraftverken blivit äldre och därmed har fler brister.

– I några avseenden utesluter jag inte det, att det är utrustning som krånglar på grund av åldersproblem, säger Lennart Carlsson till Ekot.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!