38-åringen skulle handla mjölk när polisen attackerade honom. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
38-åringen skulle handla mjölk när polisen attackerade honom. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Polisen sprayade pepparspray i ansiktet på den funktionshindrade mannen.
2 av 2
Polisen sprayade pepparspray i ansiktet på den funktionshindrade mannen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Funktionshindrad attackerades av polisen

En 38-årig funktionshindrad man skulle handla mjölk när han blev pepparsprayad och nedbrottad av polisen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

HALLAND. Den funktionshindrade mannen var och handlade mjölk när poliserna kom fram och skrek på honom. Mannen, som är välkänd bland de anställda på butiken, var ute på sin vanliga runda.

Det hela började med att 38-åringen kollade in de snygga bilarna på parkeringen för att sedan köpa tidningen vid ingången innan han gick in till mejeriavdelningen.

Det var då polisen kom fram till honom och frågade vad han gjorde ute på parkeringen. Den funktionshindrade mannen blev då stressad av den ena polisen som skrek på honom.

Enligt ett vittne verkade han inte förstå vad polisen var ute efter och när de tog tag i honom ryckte han undan armarna.

Den kvinnliga polisen drog då upp en burk pepparspray och sprayade mannen i ansiktet.

– Jag såg hur han fick panik och började springa genom butiken med poliserna efter sig, berättar en av de anställda till Hallandsposten.

Därefter brottades 38-åringen ner av polisen med armarna bakom ryggen.

Både personalen och kunderna i butiken reagerade på det övervåld polisen använde.

– Jag gick fram och sa åt dem att släppa honom – de tog i så hårt att hans händer var alldeles vita. Jag förklarade att det var en snäll kille som handlar här varje dag, men som är svår att förstå eftersom han har problem med talförmågan, säger den anställde vid butiken.

Personalen tog sedan 38-åringen till ett sidorum för att torka tårarna och lugna honom. Efter det åkte en av de anställda med honom och polisen till mannens gruppboende.

På vägen tillbaka från gruppboendet förklarade den anställde att denne tyckte polisen använt övervåld.

Polisen stod då fast vid att det fanns fog för våldet. Enligt polisen hade någon ringt in om att en drogpåverkad mystisk man rört sig bland bilarna på parkeringen.

– Hade poliserna kontaktat någon av oss anställda när de kom till butiken kunde vi direkt ha förklarat vad det var för en kille, säger den anställde.

Senare på eftermiddagen visade det sig att polisen upprätat en anmälan mot den funktionshindrade mannen. När personalen hörde att anmälan handlade om våldsamt motstånd trodde de knappt sina öron.

De ringde då upp polisen som sprayade pepparsprayen i ansiktet på mannen.

– Enligt henne hade mannen blivit väldigt aggressiv när de ställde frågor till honom, men om man tittar på butikens övervakningsfilm är det ju poliserna som är aggressiv. Och vi är flera här som är beredda att vittna till mannens fördel, säger han.

/
/