- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Pappor tar ut mer och mer föräldraledighet

Om 31 år kan uttaget vara jämställt.


Fler och fler pappor tar ut föräldraledighet. Det framfår av TCO:s årliga så kallade pappaindex. Årets index är 40,9, en ökning med 1,9 enheter jämfört med året innan.

Indexet är en sammanvägning av pappornas andel av uttaget och andelen män av de som är föräldralediga.

Ett helt jämställt uttag skulle ge ett indexvärde på 100. Men det är en bit kvar. Fortsätter pappornas andel öka i nuvarande takt är uttaget jämställt först om 31 år.

- Det är glädjande att papporna nu rycker fram och tar ut mer föräldraledighet. Ett jämställt uttag lägger grunden för jämställdheten hemma och bra kontakt mellan fäder och barn. Man ska dock inte bortse från att de positiva siffrorna delvis kan ha demografiska förklaringar då det föddes många barn förra året och att papporna tar ut sin föräldraledighet när barnen är lite större, säger, säger Sture Nordh, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

Nordh poängterar också att det fortfarande finns många pappor som inte tar ut en enda dags föräldraledighet, inte ens den del som är öronmärkt för pappan.

Läs hela rapporten här (PDF-länk).

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man död i villabrand i Älvsjö

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

1 timme sedan
Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.