Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pappor tar ut mer och mer föräldraledighet

- 14/04/2011, 12:21 -

JESSICA GOW / SCANPIX

Om 31 år kan uttaget vara jämställt.

Fler och fler pappor tar ut föräldraledighet. Det framfår av TCO:s årliga så kallade pappaindex. Årets index är 40,9, en ökning med 1,9 enheter jämfört med året innan.

Indexet är en sammanvägning av pappornas andel av uttaget och andelen män av de som är föräldralediga.

Ett helt jämställt uttag skulle ge ett indexvärde på 100. Men det är en bit kvar. Fortsätter pappornas andel öka i nuvarande takt är uttaget jämställt först om 31 år.

- Det är glädjande att papporna nu rycker fram och tar ut mer föräldraledighet. Ett jämställt uttag lägger grunden för jämställdheten hemma och bra kontakt mellan fäder och barn. Man ska dock inte bortse från att de positiva siffrorna delvis kan ha demografiska förklaringar då det föddes många barn förra året och att papporna tar ut sin föräldraledighet när barnen är lite större, säger, säger Sture Nordh, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

Nordh poängterar också att det fortfarande finns många pappor som inte tar ut en enda dags föräldraledighet, inte ens den del som är öronmärkt för pappan.

Läs hela rapporten här (PDF-länk).