Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hög dödlighet bland anorektiker

- 19/04/2011, 09:18 -

ALBERTO PELLASCHIAR/AP/Scanpix

"Extremt hög risk för förtida död."

UPPSALA. En studie vid ätstörningsenheten på Uppsala Akademiska sjukhus visar att dödligheten hos kvinnor med svår anorexia är flera gånger så hög som hos befolkningen i övrigt. Det framgår när man följt upp 201 kvinnor som tidigare behandlats för svåra ätstörningar.

– Bland kvinnor med svår anorexi kan vi urskilja en mindre grupp som löper så extremt hög risk för förtida död att den behöver särskilt intensiva vårdinsatser, det säger överläkare Agneta Rosling till Uppsala Nya Tidning.

Av de 201 kvinnor som följdes upp avled hela 23 av kvinnorna, motsvarande 11 procent. Sex av dem var mellan 19 och 30 år. Siffrorna tyder på en tiofaldigad dödlighet jämfört med befolkningen i övrigt.

Nio av kvinnorna tog sitt liv, sex dog av svält och åtta av andra skäl, bland annat leversvikt.

Samtidigt menar Agneta Rosling att det är viktigt att komma ihåg att till och med bland kvinnor med ett så lågt BMI som 11,5 överlevde två tredjedelar, uppger UNT.

Ett BMI på 11,5 motsvarar för en person som är 170 centimeter lång en vikt på 30 kilo.