Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SOS Alarm utreds efter tragedi

- 21/04/2011, 14:38 -
Emil Linnell pratade länge med sköterskan men blev bara bemött med misstro.
1 av 2

Emil Linnell pratade länge med sköterskan men blev bara bemött med misstro.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Ingen ambulans skickades till 23-åringens undsättning.
2 av 2

Ingen ambulans skickades till 23-åringens undsättning.

Bertil Ericson / SCANPIX

Fallet när en ung man dog efter att ha nekats ambulans trots att han vädjade om hjälp till SOS Alarm har upprört många. Nu anmäls händelsen. Dessutom visar det sig att sjuksköterskan även tidigare anmälts för fel.

STOCKHOLM. Det var på onsdagen som fallet med Emil Linnell, 23, uppmärksammades.

Han ringde in till SOS Alarm på morgonen den 30 januari men vägrades ambulans trots att han lät märkbart sjuk i telefonen och flera gånger ramlade ihop.

Ambulansen skickades aldrig och två timmar efter de långa samtalet med SOS Alarm upptäckte två grannar att Emil avlidit.

Händelsen har väckt upprörda känslor och på torsdagen meddelade SOS Alarm att man gjort en lex Maria-anmälan och att den sjuksköterska som nekade Emil Linnell ambulans är "skild från sin anställning".

– Händelsen är en tragedi och vi är djupt bedrövade. Vi gör vad vi kan för att bistå utredningarna som polisen och Socialstyrelsen gör, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm, uppger Aftonbladet.

Enligt ett pressmeddelande är det inte vanligare att SOS Alarm får kritik fler än fem gånger per år. Man hävdar också att man gör allt för att liknande saker inte ska hända.

– Vi arbetar aktivt, varje dag, för att säkra att sådant här inte ska hända, säger Johan Hedensiö.

Nu avslöjas det dessutom att den sköterska som tog samtalet och nekade Emil Linnell ambulans blivit anmäld flera gånger tidigare.

– Vi bedömde då att det var tillräckligt att till exempel sätta in extra utbildning. Den här gången valde vi att göra en annan bedömning och helt skilja sköterskan från sin anställning, säger SOS Alarms presstalesman Fredrik Bergengård till Sveriges Television.

Bergengård vill inte säga hur många anmälningar som kommit in mot sköterskan tidigare. Samtidigt avvisar han misstankar om att det finns riktlinjer som säger att de anställda på SOS Alarm ska vara restriktiva med att skicka ut ambulanser.

Läs hela samtalet till SOS Alarm här.