Emil Linnell pratade länge med sköterskan men blev bara bemött med misstro.
1 av 2
Emil Linnell pratade länge med sköterskan men blev bara bemött med misstro. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Ingen ambulans skickades till 23-åringens undsättning.
2 av 2
Ingen ambulans skickades till 23-åringens undsättning. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

SOS Alarm utreds efter tragedi

Fallet när en ung man dog efter att ha nekats ambulans trots att han vädjade om hjälp till SOS Alarm har upprört många. Nu anmäls händelsen. Dessutom visar det sig att sjuksköterskan även tidigare anmälts för fel.


STOCKHOLM. Det var på onsdagen som fallet med Emil Linnell, 23, uppmärksammades.

Han ringde in till SOS Alarm på morgonen den 30 januari men vägrades ambulans trots att han lät märkbart sjuk i telefonen och flera gånger ramlade ihop.

Ambulansen skickades aldrig och två timmar efter de långa samtalet med SOS Alarm upptäckte två grannar att Emil avlidit.

Händelsen har väckt upprörda känslor och på torsdagen meddelade SOS Alarm att man gjort en lex Maria-anmälan och att den sjuksköterska som nekade Emil Linnell ambulans är "skild från sin anställning".

– Händelsen är en tragedi och vi är djupt bedrövade. Vi gör vad vi kan för att bistå utredningarna som polisen och Socialstyrelsen gör, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm, uppger Aftonbladet.

Enligt ett pressmeddelande är det inte vanligare att SOS Alarm får kritik fler än fem gånger per år. Man hävdar också att man gör allt för att liknande saker inte ska hända.

– Vi arbetar aktivt, varje dag, för att säkra att sådant här inte ska hända, säger Johan Hedensiö.

Nu avslöjas det dessutom att den sköterska som tog samtalet och nekade Emil Linnell ambulans blivit anmäld flera gånger tidigare.

– Vi bedömde då att det var tillräckligt att till exempel sätta in extra utbildning. Den här gången valde vi att göra en annan bedömning och helt skilja sköterskan från sin anställning, säger SOS Alarms presstalesman Fredrik Bergengård till Sveriges Television.

Bergengård vill inte säga hur många anmälningar som kommit in mot sköterskan tidigare. Samtidigt avvisar han misstankar om att det finns riktlinjer som säger att de anställda på SOS Alarm ska vara restriktiva med att skicka ut ambulanser.

Läs hela samtalet till SOS Alarm här.

/
/
/
/
SOS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.