Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åklagaren i da Costa-fallet JO-anmäls

Nyheter | 17/02/2009 17:55

"Är inte en prostituerads liv lika mycket värt som andra mordoffers?"

Som Nyheter24 tidigare uppmärksammat kan polisen ha missat att haffa mördaren i ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalmål någonsin. Styckmordet på den prostituerade Catrine da Costa.

Nu JO-anmäler en person chefsåklagaren Peter Claesson för att han inte anser att det "finns fog att gå till rätten" för att få till stånd ett DNA-test av en tidigare dömd styckmördare i en styckmordsutredning.

Enligt anmälan till Justitieombudsmannen är personen som åklagaren inte vill DNA-testa tidigare dömd för att ha styckat en kvinna 1974 samt för ett dubbelmord 1977. Han har identifierats av prostituerade på Malmskillnadsgatan där Catrine da Costa gick.

Trots att styckmördaren är avliden sedan 1987 frågar sig personen bakom anmälan om åklagaren inte tycker att "Catrine da Costas liv är lika mycket värt som andra mordoffer."

I sommar är det 25 år sen Catrine da Costas kropp hittades styckad och nedstoppad i svarta plastsäckar. Styckningen var brutal. Underliv, bröst och anus var bortskurna. Huvudet återfanns aldrig. Plastsäckarna hittades vid Karlbergs strand och Eugeniavägen knappt två kilometer därifrån.

Tidigt misstänktes en obducent och en allmänläkare vid rättsläkarstationen i Solna. De friades 1988. Läkarna har stämt staten och krävt ett antal miljoner i skadestånd. Staten (genom justitekanslern) har invänt att dessa skadeståndsanspråk är preskriberade då alltför lång tid förflutit. Attunda tingsrätt beslutade i en dom i april 2008 att någon preskription inte har inträtt.

Den 18 juli i år preskriberas mordet på Catrine da Costa. Men eftersom flera kroppsdelar fortfarande saknas är det inte definitivt fastslaget att hon verkligen mördades.

Skrivet av: