Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Patrik Sjöberg sexutnyttjades i många år

- 28/04/2011, 08:06 -
1 av 3

JACK MIKRUT / SCANPIX

2 av 3

NIKLAS LARSSON / SCANPIX

3 av 3

NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Förre tränaren, mentorn och styvfadern förgrep sig på höjdhopparen. Även Yannick Tregaro träder nu fram och berättar om Viljo Nousiainens övergrepp.

GÖTEBORG. Höjdhopparslegendaren och forne världsrekordhållaren Patrik Sjöberg sexutnyttjades i flera år av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen. Det berättar Sjöberg själv i nya boken Det du inte såg.

Det var när Sjöberg var elva år gammal som den kultförklarade Nousiainen började förgripa sig på honom. Bland annat fotograferades han naken, fick könshåret avrakat och drogades av Nousiainen, som också tog på honom och onanerade åt honom.

– Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande, säger Sjöberg till Svenska Dagbladet.

Han berättar också om det hat han känt för Nousiainen, lättnaden när denne dog 1999 och hur han vid ett tillfälle besökte hans grav och pissade på den.

– Jag har ju burit på ett hat som inte varit bra för mig. Folk har uppfattat mig som en odräglig diva. Men när jag blev pappa så hände det något, saker som jag förträngt började ploppa upp. Jag förnekade detta länge, och det är först idag som jag kan prata om det, säger han till SvD.

Efter att nyheten kom ut på onsdagen valde också friidrottstränaren Yannick Tregaro, som också skolats av Viljo Nousiainen, att även han berätta att han utsatts för liknande saker av höjdhoppstränaren Nousiainen.

Även norske friidrottstalangen Christian Skaar Thomassen berättar om Nouasiainens övergrepp och Sjöberg är säker på att ännu fler utsatts.

– Jag är inte ensam. Efter att det här blir offentligt kommer fler att orka berätta om vad Viljo gjort, säger Patrik Sjöberg till Svenska Dagbladet.