Chauffören fortsätter att köra - förståndshandikappad avsläppt på fel plats

- 29/04/2011, 13:13 -
Pojken blev avsläppt en mil från rätt adress.
1 av 2

Pojken blev avsläppt en mil från rätt adress.

Bertil Ericson / SCANPIX

Taxi 020 har hand om körningarna.
2 av 2

Taxi 020 har hand om körningarna.

Den förståndshandikappade killen släpptes av vid Svedmyrabadet istället för Fridhemsplan. Han var sedan försvunnen i tolv timmar innan han kunde hittas.– Han kommer få fortsätta att köra, säger Frederick Scholander Marknadschef och informationsansvarig, Taxi 020.

STOCKHOLM. 18-åringen försvann på torsdagsmorgonen när han blev avsläppt på fel adress vid Svedmyrabadet i Gamla Enskede av skolskjutsen.

I tolv timmar var han spårlöst försvunnen innan han hittades hela två mil därifrån i Spånga.

Enligt polisen ringde boende i området in och berättade att de såg en man som irrade runt bland tomterna. En polispatrull skickades till platsen och kunde konstatera att det var den försvunne pojken. 18-åringen kördes sedan till sin bror som identifierade honom.

Den förståndshandikappade killen skulle egentligen blivit avsläppt på S:t Eriks gymnasiesärskola på Fridhemsplan i Stockholm, en mil från Svedmyrabadet.

Trots det stora misstaget från chaufförens sida får han fortsätta att köra skolskjutsen enligt Taxi 020 som har hand om körningarna.

– Det är hög stressfaktor som ligger bakom det här. Pojken hade varit på adressen dagen innan. Och föraren säger att han var högljud och att han skulle till ett bad. Därför släppte han av honom där, säger Frederick Scholander Marknadschef och informationsansvarig på Taxi 020.

Men enligt Tove Malmström som är ansvarig för skolskjutsen på gymnasiesärskolan är pojken okapabel till att säga till någon person vart han ska bli avsläppt. De har även hårda rutiner på att skolskjutsen ska köra till den beställda adressen och inte någon annan adress.

– Nej det där kan jag säga att det inte stämmer. Han pratar inte på det sättet. Chauffören ska köra dit vi har beställt resan, säger hon till Nyheter24.

Eva Jugas är rektor på skolan och hon planerar nu att ta kontakt med taxibolaget efter det ödestigna misstaget.

Vad tycker du om att chauffören får fortsätta köra skolskjutsen?

– Jag vill prata med taxibolaget innan jag uttalar mig om det. Jag kan inte bedöma hans lämplighet.

– Men visst finns det en tveksamhet mot honom. Jag kommer ta kontakt med dem i dag, säger Jugas till Nyheter24.

Frederick Scholander har haft precis avslutat ett möte med chauffören som säger att han är fullt medveten om sitt misstag. Men att han släppte av honom på fel adress var inte det enda misstaget han gjorde. Det visar sig att pojken enligt rutinerna också alltid ska tas emot av en person. Något som chauffören inte kontrollerade.

– Förarna tolkar barnen på olika sätt. Pojken var väldigt tydlig och skulle till badet. Föraren är fullt medveten om att han gjort fel. Det var ett hjärnsläpp, säger han.

Och trots det stora misstaget som kunde ha slutat i en tragedi får han fortsätta att köra skolbarnen.

– Han har kört oändligt många år och prickfritt. Han kommer inte göra om den här missen. Han kommer få fortsätta att köra. Han har fått en ordentlig varning, säger han.

Tove Malmström var själv ute och letade efter pojken under hela dagen i går. Och om hon får bestämma så kommer taxichauffören inte få köra pojken igen.

– Har taxibolaget bestämt det? Det kommer vi inte att godkänna, säger hon.

Pojken mår efter omständigheterna bra och befann sig i går med sin bror. När Tove Malmström prata med honom i går var han bara glad över att pojken levde.

– Vi kommer träffas nu och reda ut allt. Det var tur att han kom in ett bostadsområdet.

Brodern har valt att inte kommentera händelsen till Nyheter24.