Stockholm
1 av 2
SJ övervakade sina anställda med hjälp av ett privat säkerhetsföretag. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. - Foto: TT BILD
VD för SJ
2 av 2
Jan Forsberg är vd för SJ. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

SJ - bedrev olagliga "polisutredningar" mot egna personalen

SJ anlitade ett privat säkerhetsföretag och filmade sina anställda med dolda kameror. Den egna utredningen kan vara olaglig.


STOCKHOLM. Det statliga bolaget SJ gjorde en egen "polisutredning" och filmade sin personal med dolda kameror.

Efter en längre tids svinn i bistrovagnarna och utrymmen i första klass fattade SJ misstanke mot de anställda som sköter underhållen av X2000-tågen.

Ett bevakningsbolag anlitades och de dolda kamerorna filmade personalen under en veckas tid. Och det är här SJ kan ha begått brott.

Oskar Örström är jurist på Datainspektionen som nu har hand om ärendet. När man filmar någon med en kamera har man en principiell uppgift att informera om det. Annars begår man brott mot personuppgiftslagen.

Det räcker inte med en skylt med en kamerasymbol. Lagen ställer höga krav på ändamålen, vilka som tar del av uppgifterna och hur man sparar det.

– Man får inte ha kameror i smyg. Det är en huvudregel. Det är bara polisen som får använda kameror för att bekämpa brottslighet. Det är inte rimligt att privata aktörer ska gå längre än polis, säger Oskar Örström till Nyheter24.

Dag Rosander är presschef på SJ och han säger att den dolda filmningen pågick i en vecka vecka under februari. Kamerorna sattes då upp i syfte att bekämpa den brottslighet som begicks.

– Absolut, vi gjorde det för att bekämpa stölderna. Vi hade märkt att det fanns omfattande stölder på tågen och därför anlitade vi ett säkerhetsföretag som placerade kameror löst på tåget, säger han till Nyheter24.

Innan de privata bevakningsföretaget anlitades kallade SJ till ett möte med Trafficare som har hand om underhållet för att meddela dem om situationen. Enligt Dag Rosander informerades Trafficare om misstankarna mot deras anställda.

Men Trafficares informationschef Christer Ekelund hävdar att SJ inte berättade att det skulle anlita ett privat säkerhetsföretag och använda dolda kameror.

– SJ sa att de kommer gå vidare vidare med en utökad kontroll. De uttalade inte att de skulle filma våra anställda med dold kamera och inga detajler om filmningen drogs upp. Däremot så anade vi efter att det kanske skulle ske filmning. Men det diskuterades inga detaljer.

– Jag är inte säker på att detta möte protokollfördes på något vis, säger han till Nyheter24.

Leif Ericsson är klubbordförande för Trafficare och han har sett de bilderna från den dolda filmningen. Det är även han som har anmält SJ:s agerande till Datainspektionen.

– Det vi fick reda på var att SJ hade problem med svinn. Man skulle göra åtgärder för komma tillrätta med det men det var inte tal om någon dold filmning, säger han till Nyheter24.

Leif Ericsson tycker att det inte är SJ:s uppgift att bedriva egna brottsutredningar med ett eget säkerhetsföretag för att sätta fast brottslingar. Enligt honom borde SJ ha överlåtit ärendet till polisen.

– Man vet ju inte hur många som har blivit filmade. Det hinner fastna många på kameran och alla är ju inte oskyldiga.

Det är nu upp till Datainspektionen att utreda ärendet. Anser de att SJ inte har agerat rätt och att de borde överlåtit det hela till polisen kommer ärendet lämnas över till åklagare som tar beslut om det ska lagföras.

– Handlar det om brott mot personuppgiftslagen kan det bli allt från böter eller fängelse upp till sex månader. Är brottet grovt kan det bli två års fängelse, säger Oskar Örström, jurist vid Datainspektionen, till Nyheter24.

Området som Trafficare använder när de sköter underhållet är redan kameraöverkat och det finns skyltar uppsatta. Det är alltså den dolda filmningen som Datainspektionen nu utreder. 

– Vi vet att datainspektionen tittar på det här. Vår bedömning var att vi inte behövde ytterligare tillstånd för kameraövervakning, säger Dag Rosander.

Christer Ekelund kontaktade Nyheter24 efter att han har läst artikeln och berättar att det ändå framgått vid mötet att någon typ av filmning kunde komma att vara aktuell. Han vill också tillägga att säkerhetsföretaget var med på mötet men inga detaljer kring den utökade kontrollen diskuterades.

SJ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.