Jonas Agnvall lugnar svenska bloggare.
Jonas Agnvall lugnar svenska bloggare. - Foto: Datainspektionen

"Bloggarna kan gå nästan hur långt som helst"

I Ryssland har bloggarna det svårt i sin kamp mot korruptionen men i Sverige finns det ett starkt skydd.


Aleksej Novalnyj och Rispol

Bloggen Rispol drivs av den ryska advokaten Aleksej Novalnyj.

Den drivs genom ekonomiskt och juridiskt stöd från sina läsare avslöjar korruption vid statliga upphandlingar.

RosPils avslöjanden uppmärksammas ofta i ryska medier. 

Novalnyj har genom sin kamp blivit så folkkär att han fick flest röster i en undersökning om vem moskvaborna helst skulle vilja se som sin borgmästare.

STOCKHOLM/MOSKVA. Den ryske bloggaren Aleksej Navalnyj är känd för sin kamp mot korruptionen i sitt hemland. Men nu verkar det som den ryska åklagarmyndigheten har satt stopp för den folkkäre bloggaren.

Navalnyj är nämligen föremål för en utredning där han anklagas för att ha lurat ledningen för skogsföretaget Kirovles. Men Navalnyj är inte orolig då han är helt övertygad om att anklagelserna är förfalskade och fabricerade, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Kan samma sak hända svenska bloggare?

I Sverige arbetar Datainspektionen för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället. Jonas Agnvall arbetar som jurist på Datainspektionen och är expert på publicering på internet. Han tror inte att svenska bloggare behöver vara rädda för att granska statlig korruption.

– Bloggarna har ett starkt stöd. Jag kan inte komma på något liknande fall som har hänt i Sverige. Vi en långgående tradition av yttrandefrihet, säger han till Nyheter24.

Som bloggare kan man däremot skaffa sig ett lika starkt stöd vid publicering som en tidning har. Men då måste man söka ett liknande grundlagsskydd menar Jonas Agnvall. Men bloggarna kan vara lugna. De kan gå ganska långt i sina blogginlägg innan det ska hända något.

I personuppgiftslagen finns det även ett undantag som säger att om publiceringen skett för ett journalistiskt ändamål så är den tillåten även om den kan vara kränkande för den enskilde.

Jonas Agnvall känner dock till ett fall där en bloggare stridit mot personuppgiftslagen och inte hade några journalistiska ändamål.

Den gången handlade det om flera blogginlägg där han publicerade mycket privat information om sin dotter.

"Av de inlägg som granskats är det tre inlägg som bryter mot personuppgiftslagen: en dom i ett vårdnadsmål, ett utdrag ur en barnavårdsutredning samt ett polisförhör.", skriver Datainspektionen i sitt uttalande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!