Lettström tar all skit.
Lettström tar all skit.

"Shit runs downhill"

KRÖNIKA: De bästa liknelserna till den nya kungahistorien hittas märkligt nog i maffiafilmer.


Snabba Cash kan slänga sig i väggen, här är karaktärerna i Sveriges största maffiafilmsatsning:

Kungen: Vet ingenting. Hör ingenting. Vill nästan ingenting. Högsta hönset. Är alltid untouchable?

Anders Lettström: Kungens bästa kompis. Vill egentligen bara väl. Typ hela tiden.

Anders ”Aje” Philipson: Ännu en kungakompis. En av Sveriges rikaste sägs det. Vill inte vara med i filmen. För upptagen med att ta hand om sina nio barn, från åldrarna 1 till 43. Är gift med 32-åriga Bathina.

Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt: Greve och nattklubbsägare. Det är på Noppes kretsen hänger och där mycket av inspelningarna kommer att ske.

Kungens PR-stab: Hans Consiglieris. Ska ge råd och lägga upp strategin. Ja-sägare.

Milan Sevo: Maffiakungen. Den sluge intrigmakaren. Jobbar i det tysta.

Mille Markovic: Sitter på guldet. Och bjuder gärna in på visning.

Drottning Silvia: Kungafrun. Håller sig tyst. Är upptagen på annat håll. Måste ju ställa pappas historia tillrätta.

Daniel Webb: Maffiakungens högra hand. Lurig som få.

Nuri Kino: Manusförfattaren.

Prinsessan Victoria: Kungens efterträdare. Upptagen med ny make, nytt hus och samma gamla liv.

Finns en scen i teveserien Sopranos som påminner väldigt mycket om spelet bakom Anders Lettströms öppna brev. En förbannad Tony samlar sina capos och deras hantlangare i en lokal bakom strippklubben Bada Bing. Där står Kung Tony och skäller. Mitt i alltihopa säger han meningen som så elegant beskriver spelet bakom Lettströms brev: "This thing is a pyramid, since time immemorial. Shit runs downhill, money goes up. It's that simple".

Lettström blev tvungen att offra sig. Han fick ta skiten. Och Lettström gjorde det med klass och lojalitet, vilket påminner om en annan maffiafilm, Gudfadern II, där Tom Hagen träffar svikaren Frankie Pentangeli i FBI:s häkte. Där erbjuds Frankie en väg ut, ett sätt att rensa sig från sina synder.

Hagen säger: "They went home and sat in a hotbath and opened their veins, and bled to death. Sometimes they gave a little party before they did it."

Paus.

"Don't worry about anything Frankie Five Angels."

Paus.

Frankies respons: "Thanks Tom. Thanks."

Det var exakt vad Lettström gjorde. I sitt brev använde han ordet "jag" hela 34 gånger. Jag, jag, jag. "Det jag gjort har jag gjort själv och inga vänner har varit förhandsinformerade eller delaktiga." Han begick karriärssjälvmord, men hans plats och rykte inom "klicken" blir kvar. Det är ju bara där man är någon.

Brevet skulle fungera som en ursäkt, men är skickligt skrivet. Det är förmodligen inte Kungens pressfolk som ligger bakom brevet. Enligt Lettström så har han endast begått ett fel: kontaktat maffialedaren Milan Sevo. Han fortsätter att förneka nattklubbsbesöken, resan till Zagreb och allt det andra som avslöjats i Nuri Kinos Den svenske Gudfadern. Kungens bästa vän är villig att betala miljontals kronor för Mille Markovics bilder som han ännu inte sett. Men hävdar samtidigt att bilderna inte finns. Han ville ju bara syna Milles bluff, menar Lettström. Hur troligt är det? Den som är ren vet det. Den som är ren är inte villig att offra karriär och miljontals kronor på att se bilder som inte ska finnas.

Det är verkligen tid för Kungen och Silvia att stiga fram och uttala sig. Om Kungen inte vågar måste väl Prinsessan Victoria göra det. Det är ju trots allt hennes arv som kastas omkring som vilket stycke kött som helst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.