"Shit runs downhill"

- 24/05/2011, 09:44 -
Lettström tar all skit.

Lettström tar all skit.

KRÖNIKA: De bästa liknelserna till den nya kungahistorien hittas märkligt nog i maffiafilmer.

Finns en scen i teveserien Sopranos som påminner väldigt mycket om spelet bakom Anders Lettströms öppna brev. En förbannad Tony samlar sina capos och deras hantlangare i en lokal bakom strippklubben Bada Bing. Där står Kung Tony och skäller. Mitt i alltihopa säger han meningen som så elegant beskriver spelet bakom Lettströms brev: "This thing is a pyramid, since time immemorial. Shit runs downhill, money goes up. It's that simple".

Lettström blev tvungen att offra sig. Han fick ta skiten. Och Lettström gjorde det med klass och lojalitet, vilket påminner om en annan maffiafilm, Gudfadern II, där Tom Hagen träffar svikaren Frankie Pentangeli i FBI:s häkte. Där erbjuds Frankie en väg ut, ett sätt att rensa sig från sina synder.

Hagen säger: "They went home and sat in a hotbath and opened their veins, and bled to death. Sometimes they gave a little party before they did it."

Paus.

"Don't worry about anything Frankie Five Angels."

Paus.

Frankies respons: "Thanks Tom. Thanks."

Det var exakt vad Lettström gjorde. I sitt brev använde han ordet "jag" hela 34 gånger. Jag, jag, jag. "Det jag gjort har jag gjort själv och inga vänner har varit förhandsinformerade eller delaktiga." Han begick karriärssjälvmord, men hans plats och rykte inom "klicken" blir kvar. Det är ju bara där man är någon.

Brevet skulle fungera som en ursäkt, men är skickligt skrivet. Det är förmodligen inte Kungens pressfolk som ligger bakom brevet. Enligt Lettström så har han endast begått ett fel: kontaktat maffialedaren Milan Sevo. Han fortsätter att förneka nattklubbsbesöken, resan till Zagreb och allt det andra som avslöjats i Nuri Kinos Den svenske Gudfadern. Kungens bästa vän är villig att betala miljontals kronor för Mille Markovics bilder som han ännu inte sett. Men hävdar samtidigt att bilderna inte finns. Han ville ju bara syna Milles bluff, menar Lettström. Hur troligt är det? Den som är ren vet det. Den som är ren är inte villig att offra karriär och miljontals kronor på att se bilder som inte ska finnas.

Det är verkligen tid för Kungen och Silvia att stiga fram och uttala sig. Om Kungen inte vågar måste väl Prinsessan Victoria göra det. Det är ju trots allt hennes arv som kastas omkring som vilket stycke kött som helst.