- Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

SL-kortets sossesoppa

Tunga S-namn i Stockholm tycker att all höjning är fel.


Den borgerliga alliansen i Stockholms höjning av priset på sl-kortet med 100 kronor mötte intensiv kritik från stora delar av oppositionen. Inte minst finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (m) hamnade i hetluften sedan han sagt att höjningen bara motsvarar tre chipspåsar. Men snart kom socialdemokraternas egna budgetförslag. Där föreslogs en höjning med 50 kronor, till 740 kronor i månaden.

Men alla socialdemokrater håller inte med. I Katarina-Västra s-förening, en viktig socialdemokratförening i centrala Stockholm, är man helt emot höjningen.

- Att höja priset på kollektivtrafik är fel väg att gå och det sänder fel signaler, säger Anders Göransson, ordförande i s-föreningen, i ett pressmeddelande.

Till Nyheter24 säger Göransson att kritiken gäller oavsett om det är det egna partiet eller något annat som driver på för en höjning.

- Vi både tror och tycker att ett oförändrat pris vore det bästa för Stockholm och dess invånare.  Och det gäller förstås oavsett vilket parti som lägger förslaget, säger han till Nyheter24.

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson poängeterade i samband med partiets budgetförslag av höjningen är viktig för att inte frångå principen om att 50 procent av kollektivtrafiken i Stockholm ska vara skattefinansierad och 50 procent avgiftsfinansierad. Men Anders Göransson och socialdemokraterna i Katarina-Västra s-förening köper inte att den principen ska vara orubblig.

- Jag tycker inte att 50/50 -principen är något som ska vara hugget i sten. Om vi står inför en period av investeringar kan det exempelvis vara klokt frångå den. Skulle vi för övrigt ha byggt någon tunnelbana över huvudtaget om vi haft den principen från början? Dessutom, om den föreslagna höjningen leder till ett minskat resande kan den paradoxala effekten bli att färre trafikanter får en större enskild resesubvention, säger han till Nyheter24.

/
SL
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.