Lördag 18 Sep
Stockholm

Sarnecki:"Uppenbart inte bara han som mördade"

De åtalade anländer till Hovrättsförhandingarna i Kalmar tingsrätt.
1 av 3
De åtalade anländer till Hovrättsförhandingarna i Kalmar tingsrätt. Foto: Paul Madej/Scanpix
Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för offrets mamma lämnar rättegångssalen i Kalmar tingsrätt under måndagen.
2 av 3
Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för offrets mamma lämnar rättegångssalen i Kalmar tingsrätt under måndagen. Foto: Paul Madej/Scanpix
Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet.
3 av 3
Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Kriminologen Jerzy Sarnecki tror att den 23-årige mannen tog på sig skulden då han var den svagaste länken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mordet på Abbas Rezai

Högsbymordet tog ytterligare en vända i rättssalen när det nu har framkommit nya uppgifter om hedersmordet.

Den tidigare dömde sonen anklagar nu sina föräldrar för att ha tvingat honom att ta på sig skulden.

Han menar att det var föräldrarna som döda Abbas Rezai efter att han blivit tillsammans med deras dotter.

Han säger bland annat att han själv såg hur hans mamma kastat kokande olja på Abbas Rezai. Han hävdar också att pappan ska ha slagit Rezai med basebollträ och järnrör.

Sonen ska enligt de nya uppgifterna inte ha vågat säga ifrån när hans pappa uppmanade honom att hämta en 44 centimeter lång kniv.

Abbas Rezai ska ha huggits tio gånger i ryggen och tretton i bröstet.

KALMAR. För fem år sedan dömdes den då 17-årige mannen för hedersmordet på 20-årige Abbas Rezai i Kalmar tingsrätt. I måndags togs fallet upp igen och nu anklagar mannen hans föräldrar för mordet samtidigt som han säger att han inte kan leva med det som har hänt och måste berätta sanningen.

– Jag tror att det beror på att han tidigare var ung och förtryckt. Under tiden i fängelset har han mognat och accepterat andra sorters värderingar. Mer moderna och västerländska värderingar, säger Jerzy Sarnecki professor i kriminologi, till Nyheter24.

Och det är inte helt ovanligt att personer tar på sig skulden för andras brott menar Jerzy Sarnecki. Den numera 23-årige mannen som anklagar sina föräldrar för att ha tvingat honom att ta på sig hedersmordet på Abbas Rezai, är alltså inte ensam om att ha tagit på sig skulden för någon annans brott. Enligt Jerzy Sarnecki är det inte ovanligt i patriarkala familjer att den svagaste tar på sig brottet.

– Jag tror att han inte ville gå med det här på sina axlar i resten av sitt liv. Inom vissa typer av hierarkier är det vanligt att en väljs ut för att ta på sig skulden. Det händer i gängen och maffian hela tiden men det kanske inte är lika vanligt i Sverige som utomlands, säger Jerzy Sarnecki.

Kriminologen är också övertygad om att bland de 5 000 personerna som sitter fängslade i Sverige, finns också ett antal som är oskyldiga.

– Av och till i mitt långa liv som kriminolog stöter jag på fall där personer helt uppenbart är oskyldiga.

Vad tror du om de nya uppgifterna i den aktuella rättegången?

– I samband med åtal och polisutredningen var det egentligen helt uppenbart att det inte bara var han som hade mördat och förmodligen hade föräldrarna hjälpt till. Men man kunde inte döma på ett annat sätt, säger han och fortsätter.

– Det är framför allt dessa föräldrar vi ska klandra då det är fullkomligt oacceptabelt att offra någon på det viset. Men man får inte glömma bort att det inte är dömda ännu, säger Jerzy Sarnecki till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela