1 av 7
- Foto: DJURRÄTTSALLIANSEN/ETT LIV SOM GRIS
2 av 7
- Foto: Johan Engman / SCANPIX
3 av 7
- Foto: Anna Hållams / SCANPIX
4 av 7
- Foto: Djurrättsalliansen / SCANPIX
5 av 7
- Foto: Djurrättsalliansen / SCANPIX ko
6 av 7
- Foto: Djurrättsalliansen / SCANPIX
7 av 7
- Foto: Djurrättsalliansen / SCANPIX

"Jag ska fan lära svenskar vad bra kött är"

Malin Gustafsson riskerar böter efter att ha uppmärksammat missförhållande på grisfarmar. Hon vill få upp ögonen på människor. Johan Jureskog, kock och delägare i Allmänna Galleriet i Stockholm vill få folk att fatta vad bra kött är.


Bakgrund

Djurrättsalliansen samlade in material, i form av videofilmer, fotografier och vittnesmål, i hela Sverige under två års tid.

Av 100 gårdar polisanmäldes 92 gårdar för brott mot djurskyddslagen. Blackstaby Gris AB anmäldes på tio punkter, men enbart en punkt undersöktes. Förundersökningen lades ned och de två från Djurrättsalliansen som vittnade mot Blackstaby grisfarm åtalades i stället för olaga intrång. Rättegången inleds den 16 juni.

SvD Brännpunkt slår LRF nu tillbaka mot kritikerna. "Har någon av er besökt en grisgård?" frågar de sig.

När Nyheter24 på torsdagen når Malin Gustafsson har hon precis kommit hem efter en dag i Nyköpings tingsrätt, där hon har står åtalad för olaga intrång på en grisfarm. Hon och Djurrättsalliansen släppte i november 2009 filmer och foton på missförhållande på 92 grisfarmar i Sverige.

Grisar som äter döda grisar. Grisar som sover i sin egen avföring. Grisar som trängs nio stycken på tio kvadratmeter. Grisar med sår, brutna ben och infektioner. Djurrättsalliansen polisanmälde gårdarna, bland annat mest uppmärksammade Blackstaby  Gris AB. Även om Veterinärförbundet kallade djurhållningen på Blackstaby grisfarm för ”ett grovt fall av vanvård av djur” lades förundersökningen så småningom ned. Ingen av gårdarna fick något straff.

– Trots att djurhållningen på gårdarna inte är förenlig med djurskyddslagen, så blev gårdarna inte straffade. Det är inte olagligt med sådana här förhållanden, vilket är märkligt. Lag och verklighet stämmer inte överens, säger Malin Gustafsson till Nyheter24.

Malin står för vad hon har gjort och skulle göra det igen, men hon skulle hellre dokumentera och granska djurhållning på ett sätt som inte är olagligt.

– Vi kommer att fortsätta att dokumentera djurhållningen i Sverige. Jag hoppas att folk ska börja tänka att de inte ska sätta sig över andra djur. Vad har vi för rätt att sätta oss över djur och behandla dem som vi gör?

På onsdagen publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel som bland annat Per Moberg, Gudrun Schyman och Stefan Sundström har skrivit, som uppmanar till bojkott av allt griskött. De skriver att det som hänt är en rättsskandal och att grisfarmaren inte borde gått fri.

– Vi är nöjda med det gensvar vi har fått i medier och av allmänheten. Vi vill ju ha debatt så den är välkommen, säger Malin Gustafsson.


Bra mat kostar

Johan Jureskog, kock och delägare i köttorienterade krogen AG i Stockholm, anser att det kanske inte är grisbönderna man ska anklaga först och främst, även om han tycker att grisarna självklart ska må bra. Hela köttindustrin borde brytas ned, enligt honom, så att man kan börja om från noll. Det tar tid att få fram bra kött, säger han, och menar att industrin har blivit för stor, för intresserad av ekonomin.

– Svenskarna har ingen matkultur. De vill inte betala för bra mat, men bra mat kostar. Industrin blir större och större, de stora kedjorna pressar priserna och grisarna får det sämre. Vad tror vi egentligen kommer att hända om ingen vill betala för bra mat?

Allmänna Galleriet tar bara in ekologiskt kött. De har en slaktare som letar efter bra kött. Johan Jureskogs säger att han själv har börjat en kamp i livet och det är därför han har öppnat en köttrestaurang.

– Jag ska fan lära svenskar vad bra kött är, säger han tlll Nyheter24.

 

Ta ansvar för sina handlingar

Malin Gustafsson vill helst inte att någon ska äta kött, men inser att folk slår bakut om hon säger det.

– Jag tror att människan måste börja tänka på sina egna handlingar, ta ansvar för vad man själv gör. Vilken syn har vi egentligen på djur? Normerna i samhället måste förändras.

Kommer ni att lyckas ändra normerna?

– Vi kommer i alla fall fortsätta kämpa så länge det finns djur som far illa. Vi kanske kan komma dit, om folk bara får upp ögonen för hur det ser ut. Sanningen är obekväm. Det är lättare att blunda för det och fortsätta leva som vanligt. Ingen vill ändra ett bekvämt liv.

Malin Gustafsson och en man från Djurrättsalliansen riskerar att fällas och få böter och de har erkänt att de gjort olaga intrång. Deras advokater försöker få rätten att inse att de inte gjorde intrången på grund av egoistiska intressen utan att det handlar om moral.

Blir de fällda och får böter kan de hämta en liten donation från polisstationen i Nyköping. De har gjort en egen insamling till Malin Gustafsson och den andre åtalade.

/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!