Måndag 20 Sep
Stockholm

Eric Rosén: Annie står redo när Maud avgår

KOMMENTAR. Johansson har rustats för detta länge.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att centerledaren Maud Olofsson avgår kommer inte som en chock för någon. Det har varit på gång länge och internt i partiet har man rustat för detta och preparerat olika kandidater. I stället för om har det handlat om när hon ska kliva av.

Att det blir redan vid stämman i september är rimligt för centerpartiet. Det tar tid att bygga upp förtroendet för en ny partiledare, särskilt om man inte leder socialdemokraterna eller moderaterna och får fullt så mycket medieutrymme.

Maud Olofsson har säkert ett antal reformer hon är extra stolt för och partiets allianslojalitet har varit ett av hennes viktigaste bidrag. Samtidigt har hon likformat partiet och gjort centerpartiet inte till en tänkbar samarbetspartner för flera olika alternativ, med en miljöprofil och ett kärnkraftsmotstånd i botten. I stället har hon slipat bort så mycket särprägel att det som finns kvar av centern i mångt och mycket är just alliansen. Centerpartiet tycker vad alliansen tycker. Centerpartiet under Maud Olofsson är inte visionära eller radikala eller modiga utan välanpassade och lagom.

Nu lär Annie Johansson med all säkerhet ta vid. Något annat riktigt bra alternativ finns inte och enligt de uppgifter jag har pratade man redan för många månader sedan om strategier för hur Annie ska framställa sig medialt. Mer allianskritisk än Maud, mer benägen att erkänna att alla reformer inte slagit rätt, mer ödmjuk och lyssnande.

"En verklig dialog" är ledordet inom den kommande centern och jag tror vi kommer få höra mer av detta den närmaste tiden.

Maud Olofsson har inte misslyckats med centerpartiet men hon har heller aldrig lyckats. Därför får hon nu - efter stämman - åka hem och vila upp sig i badtunnan i Högförs alldeles själv, utan tre alliansherrar vid sin sida.

Och nånting säger mig att hon kommer tycka det är ganska skönt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela