Onsdag 29 Sep
Stockholm

Anders Borgs attack på grekerna: "Ansvarslöshet präglar dem"

Tiotusentals hade samlats för att protestera.
1 av 5
Tiotusentals hade samlats för att protestera. Foto:
Regeringen vann förtroendeomröstning.
2 av 5
Regeringen vann förtroendeomröstning. Foto:
Premiärminister Giorgos Papandreou nöjd.
3 av 5
Premiärminister Giorgos Papandreou nöjd. Foto:
Under natten mot onsdagen lyckades den sittande grekiska regeringen med premiärminister Giorgos Papandreou vinna en förtroendeomröstning. Nu tror många att de kommer införa de tuffa reformkrav lånegivare ställer. Detta ledde till att tusentals greker drab
4 av 5
Under natten mot onsdagen lyckades den sittande grekiska regeringen med premiärminister Giorgos Papandreou vinna en förtroendeomröstning. Nu tror många att de kommer införa de tuffa reformkrav lånegivare ställer. Detta ledde till att tusentals greker drab. Foto:
Anders Borg hård mot grekerna.
5 av 5
Anders Borg hård mot grekerna. Foto:

Finansministern: ”Inga svenska pengar till Grekland”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under natten mot onsdagen vann den sittande grekiska regeringen, med den hårt kritiserade premiärministern Giorgos Papandreou i spetsen, en förtroendeomröstning i parlamentet.

Det var första steget mot att införa de stora reformkrav som långivarna, bland andra euroländerna och världsbanken, ställt på den grekiska regeringen för att fortsätta låna ut pengar till det krisande landet.

Men omröstningen imponerade inte Sveriges hårde och bestämde finansminister Anders Borg som nu går till hårt angrepp mot den grekiska oppositionen som fortsätter att motsätta sig reformerna som innebär lägre löner och pensioner och högre arbetslöshet. Han kräver att EU:s konservativa finansministrar ska pressa grekerna för att få igenom reformerna.

- De är mycket ansvarslösa. Det är en högst påtagligt ansvarslöshet som präglar dem, säger han till TT.

Borg bekräftar återigen att Sverige inte har några planer som helst att dumpa pengar i den grekiska krisekonomin.

- Det grekiska paketen skiljer från de andra, i den måtto att det är bilaterala åtaganden från euroländerna och Sverige är inte ett euroland. Så det är inte aktuellt att svenska pengar ska användas i det här sammanhanget, sade finansminister Anders Borg, innan han gick in till budgetdebatten i riksdagen på onsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela