Söndag 19 Sep
Stockholm

Slaktmaskmannen undkommer fängelse

Så här ser en slaktmask ut.
Så här ser en slaktmask ut. Foto:

Mannen planerade mord på sju läkare. Dömdes på nio åtalspunkter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Slaktmask

En slaktmask är ett verktyg som tidigare användes för att bedöva djur innan slakten. Numera liknar det snarare en bultpistol. Verktyget är cylinderformat och innehåller en bult/metallstång som skjuts ut med kraftig hastighet med hjälp av en fjäder, tryckluft eller krut. Bulten lämnar dock aldrig cylindern och återgår efter avfyrning tillbaka in i cylindern.

LINKÖPING. Efter att ha genomgått en omfattande rättspsykiatrisk undersökning dömdes i dag slaktmaskmannen i Linköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen dömdes på nio åtalspunkter: Förberedelse till mord, försök till grovt rån, försök till rån, skadegörelse, snatteri, egenmäktigt förfarande, häleri, falsk tillvitelse samt våld mot tjänsteman.

I samband med husrannsakan fann polisen dödslistor på olika personer som mannen fört anteckningar om. Samtliga personer på listan är sjukvårds- och myndighetspersoner som mannen tidigare varit i kontakt med. I hemmet fann polisen även utrustning som tyder på att mannen planerat att gömma sig ute i det vilda. Mannen förklarade detta med att han hade planerat en eventuell camping.

Tingsrättens undersökning fastslog att mannen hade planerat mord på sju läkare, men kunde inte fastställa att mordplanerna även omfattade resterande elva personer som förekom bland mannens anteckningar. Även om detta, enligt domstolen, "ligger nära till hands", skriver Corren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela