- Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Facebookstatusar - en guldgruva för tjuvar

26 procent av svenskarna meddelar var de ska semestra via sociala medier. En inbjudan till inbrottstjuvar, menar lås- och säkerhetsföretaget DORMA.


Inbrottsstatistik

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet har cirka 20 000 bostadsinbrott per år anmälts de senaste åren.

Mer än hälften av bostadsinbrotten begås i villor och är vanligast i tätbebyggda områden som Skåne, Stockholms och Hallands län, medan få inbrott begås i glesbyggd. Inbrott i bostäder hör till de brott där antalet anmälningar varierat kraftigt mellan olika år.

År 2009 klarades omkring 4 procent av alla bostadsinbrott upp. Av dem som döms för grov stöld får knappt hälften fängelse.

4,2 miljoner svenskar använder Facebook och Twitter. I takt med att kommunikationen i sociala medier ökar så ökar även riskerna för inbrott.

– En statusuppdatering om dina semesterplaner på Facebook eller Twitter kan i princip fungera som en inbjudan för tjuven, säger Therese Lundberg på lås- och säkerhetsföretaget DORMA.

Av de 4,2 miljoner svenska användarna av sociala medier kommer cirka 26 procent att annonsera ut sin frånvaro från hemmet. Något som ökar risken att drabbas av inbrott.

– Det handlar om att vara medveten om vilken information som är offentlig och vilka som kan följa dina uppdateringar. Även om du har högsta sekretessinställning på Facebook kan vänners vänner i vissa fall se dina statusuppdateringar, säger Therese Lundberg.

Undersökningen som gjorts av DORMA visar att villaägarna inte är medvetna om riskerna semesteruppdateringarna i sociala medier utgör.

Så här skyddar du dig mot inbrott i sommar:

• Undvik att skriva på Facebook och Twitter att du är bortrest.

• Publicera inte semesterbilder förrän du har kommit hem.

• Istället för att skriva ”På väg till sommarstället för en mysig helg” skriv istället på söndagskväll ”Hemma igen efter en mysig helg på landet”.

• Undvik att geotagga din position. Geotagging innebär att du via tjänster som Gowalla eller Facebook places "checkar in” och meddelar exakt var du befinner sig.

• Kontrollera dina sekretessinställningar på Facebook. Se till att endast dina vänner har tillgång till din information.

• Stäng av möjligheten för andra att geotagga dig på Facebook.

• Tänk på att vem som helst ser ditt Twitterflöde.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!