Ny mäklarlag på fredag - kan vara slutet för fuskandet
Ny mäklarlag ställer högre krav på mäklarna, men den gör inget åt lockpriserna
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Fastighetsmäklarsamfundet är den myndighet som har tillsyn över landets 6000 fastighetsmäklare. I år granskar de lockpriser extra.
Lagen som träder i kraft på fredag innebär att utöver obligatoriska budgivningslistor, får inte mäklare buda på objekt de själva förmedlar och de kan inte heller sälja objekt till närstående. Dessutom måste hela förmedlingsuppdraget journalföras av mäklare.
På fredag träder en ny fastighetsmäklarlag i kraft. Mäklare måste nu lämna över en budgivningslista till både köpare och säljare när köpet är klart. Tidigare har en sådan lista bara kunnat lämnas över till köparen om spekulanterna gett sin tillåtelse.
– Lagen blir tydligare för köparna. I och med journalföringen kan köparen och säljaren i efterhand kontrollera att förmedlingen har gått korrekt till, säger Anna-Lena Järvstrand, chef för tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarnämnden.
Om man läser efteråt och upptäcker att något inte har gått rätt till?
– Då kan man säga till mäklaren att något inte stämmer. Man kan anmäla till oss för kontroll om mäklaren har följt god mäklarsed. Man kan också anmäla till allmänna rekommendationsnämnden, om man har drabbats ekonomiskt på något sätt.
Fredrik Notini vid Mäklarhuset i Hammarbyhöjden i Stockholm säger att lagen är en fördel för både köpare och säljare.
– Budgivningslistorna kan minska misstänkligheten om att det förekommer fejkade bud, säger fastighetsmäklare.
Kan den nya lagen på något sätt göra att unga köpare kommer in på fastighetsmarknaden?
– Nej. Den är helt vänd till mäklare och ställer högre krav på oss. För att få in unga på bostadsmarknaden behövs en blandning av boendeformer. De hyresrätter som byggs i vårt område nu är för dyra och för att köpa en bostadsrätt behövs en handpenning eller ett dyrt blanco-lån.
– Jag tror att yngre måste jämföra vad det kostar att bo i en dyr andrahandslägenhet i innerstan mot vad det kostar att bo i en bostadsrätt. Oftast tror man att det är dyrare att bo i bostadsrätt än vad det egentligen är.
Lockpriser
Nya siffror från Fastighetsmäklarnämnden visar att lockpriser är vanligt vid försäljning av bostadsrätter och villor. 48 mäklare har varnats för att de har brutit mot god mäklarsed hittills under 2011. Mäklare försöker med lockpriser hitta spekulanter till lägenheter där utgångspriset ligger under marknadsvärdet.
– De har inte ökat utan är lika frekventa som vanligt. Vi har granskat lockpriser sedan förra året och av 48 varnade mäklare har 13 fått varningar för lockpriser, säger Anna-Lena Järvstrand.
Fredrik Notini säger att det tyvärr är vanligt med lockpriser.
– Jag skulle vilja säga att det är ett stockholmsproblem, snarare än att det är ett problem för en enskild mäklare, säger Fredrik Notini.
I Stockholm sker nu en frivillig prisjämförelse på bostadsrätter. Mäklarna anger ett jämförelsepris uträknat mot områdets prisstatistik, lägenhetens storlek och månadsavgift.
– Det är ett sätt att bli av med lockpriserna. Bäst vore nog ändå om man skulle ha ett acceptpris på lägenheterna. Då slipper man lockpriserna, säger Fredrik Notini till Nyheter24.
Fastighetsmäklarnämnden hade hoppats att lagen också skulle beröra att mäklare ska tvingas att uppge bostadens bedömda marknadsvärde, så att lockpriserna kan försvinna, men det ignorerade regeringen.
– Lagen blev inte så tydlig som vi ville. Vi vill att mäklaren ska vara skyldig att uppge bostadens bedömda marknadsvärde, så att man kommer ifrån lockpriser. Från regeringens sida säger man att ” regeringen konstaterar att det finns en fara att mäklarnas värderingar skulle uppfattas som mer objektiva och säkra än vad de i själva verket är." Man fortsätter "Uppskattningarna riskerar då att bli normerande och kan bidra till att prisernas drivs upp."