Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

40-procentig ökning för Islamofobiska hatbrott

- 30/06/2011, 15:21 -
Alex Bengtsson är inte förvånad över de ny siffrorna.
1 av 3

Alex Bengtsson är inte förvånad över de ny siffrorna.

Privat

Skåne drog upp statistiken menar Alex Bengtsson och Klara Klingspor på Brå.
2 av 3

Skåne drog upp statistiken menar Alex Bengtsson och Klara Klingspor på Brå.

Roger Vikström/SCANPIX

Islamofobiska hatbrott ökade med 40 procent jämfört mot förra året.
3 av 3

Islamofobiska hatbrott ökade med 40 procent jämfört mot förra året.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Några större händelser i Skåne drog upp statistiken för Islamofobiska hatbrott.

STOCKHOLM. De nya siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att det anmäldes 270 islamofobiska hatbrott i hela landet under 2010. Det är en 40-procentig ökning jämfört med förra året.

– Jag tror att det beror på en rad händelser i Skåne som har genererat många anmälningar. Vilken typ av händelser det är kan jag inte gå in på, säger Klara Klingspor Statistiker och utredare på Brå, till Nyheter24.

Den nya statistiken gäller bara anmälda brott. Och det kan därför finnas ett stort mörkertal menar Brå, som även får stöd av Expo:s utbildningschef Alex Bengtsson.

-  Det är definitivt oroväckande. Jag tror att det finns ett stort mörkertal eftersom jag dagligen har kontakt med personer som blir kränkta för att de råkar vara judar, muslimer eller romer, säger Alex Bengtsson.

Klara Klingspor har samma bild.

– Man kan tycka att det inte är ett hatbrott. Det kan finnas en rädsla över att det ska hända något och man kanske känner att det inte leder någonstans, säger Klara Klingspor, till Nyheter24.

Och att det inte just alltid leder någon vart finns det också statistik på. Det är nämligen bara var tionde anmälning som leder till åtal. Men där stannar statistiken. Brå följer nämligen inte upp hur många av åtalen som faktiskt leder till fällande dom.

– Det är inte konstigt att det är antimuslimska hatbrott som ökar med tanke på det klimat vi har i Sverige och speciellt i Skåne. Vi har sverigedemokraterna som pratar om att muslimer är våldsamma och när det finns ett riksdagsparti som har den retoriken så legitimerar det hot och hat, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.