Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Källa: Så blåste de Sveriges sjuka i hemlighet

Visste om konsekvenserna. Valde att köra över den enga ministern.
1 av 1

Visste om konsekvenserna. Valde att köra över den enga ministern.

Nyheter | 30/06/2011 12:00

Fredrik Reinfeldts regering ville spara ännu mer pengar - körde över sin egen minister i frågan om sjukförsäkring. När trycket blev hårt sa regeringen att de inte kunde förutse konsekvenserna. Något som inte stämmer avslöjar en källa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering säger sig inte ha känt till konsekvenserna av sjukförsäkringsreformen - men en hemlig PM visar att de ljuger när de säger att lagen fått "oväntade konsekvenser”. Det skriver Göteborgs-Posten som talat med en källa som jobbade på Socialdepartementet när den omstridda sjukförsäkringen förhandlades fram.

Enligt källan varnade den dåvarande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) och hennes departement om de konsekvenser de nya sjukreglerna skulle få för många svenskar. Sjuka svenskar skulle hamna i kläm med de nya reglerna. Problemet med "nollklassade" svenskar - svenskar utan någon som helst försäkring - diskuterades redan då.

Men efter stenhårda förhandlingar mellan Anders Borgs finansdepartement och Socialdepartementet fick Anders Borg sina vilja igenom och körde därmed över Cristina Husmark Pehrsson som senare även fick lämna jobbet som socialförsäkringsminister.

– Det var de värsta och hårdaste förhandlingar jag varit med om i hela mitt politiska liv, säger en person som var med under förhandlingarna enligt källan.

Inte nog med att regeringen struntade i Socialdepartementets rådgivning, Reinfeldt & Co: valde även att stryka punkter parterna redan kommit överens om under förhandlingarna om sjukförsäkringen.

- Vi reagerade och sa att det var helt orimligt, men det fick vi inget gehör för, berättar tjänstemannen.

Men en grupp tjänstemän på Socialdepartementet såg vad som var på väg att hända och var rädda för att få skulden för de stenhårda och orättvisa sjukreglerna. För att slippa det framtida ansvaret för den icke-fungerande sjukförsäkringen valde de att upprätta en hemlig PM för att dokumentera vilka departement och partier som tyckt vad under förhandlingarna.

Denna PM har nu läckts med bara dagar kvar till att ändringarna i sjukförsäkringen ska beslutas. I dag ska socialförskringsutskottet fatta beslut om de rödgrönas nya förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Sen ska riksdagen debattera och och besluta om ändringar i ett extrainkallat möte i riksdagen på fredag.

Finansdepartementet har valt att inte kommentera uppgifterna, skriver GP.

Dåvarande socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) vill inte heller kommentera spelet bakom sjukförsäkringsreformen, skriver GP.