Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jobbet som gör svenskarna mest nöjda

1 av 2

Seth Perlman/AP/Scanpix

2 av 2

Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Nyheter | 07/07/2011 14:54

Svenskarna blir allt mindre nöjda med sina arbeten. Här är listan som visar vilka branscher vi trivs bäst respektive sämst inom.

För andra året i rad sjunker medarbetarnöjdheten, det visar en undersökning av Svenskt kvalitetsindex.
Inom arbeten som rör utbildning är missnöjet allra högst. Läraryrket är särskilt framstående där 80 000 lärare överväger att lämna sina arbeten.

Varför tror du att missnöjet är så stort bland lärare?

– Det finns en yrkesfrustration. Man ser vad som skulle behöva göras, men bristen på resurser och insatser gör att man inte får chansen att göra det, säger Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarförbundet, till Nyheter24.

De låga lärarlönerna är en starkt bidragande orsak till missnöjet, enligt Eva-Lis Sirén.

– Unga säger att de väljer bort läraryrket av två skäl, dels låga löner och dels stress.

Snickarna är nöjdast

Det finns dock ljusglimtar i undersökningen. Inom byggverksamheten ökar nöjdheten.

Yrket är väldigt självständigt och kreativt, man ser resultat hela tiden. Många gånger ger det möjlighet till egna lösningar och det är en frihet under ansvar, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.

Byggnads är facket för alla arbetare inom byggnadsverksamheten. Hans Tilly nämner även att byggarbetare får träffa mycket folk och har en stor rörlighet på sina arbetsplatser.

– Härligt att också få vara ute och jobba på sommaren, säger Hans Tilly till Nyheter24.