Onsdag 27 Okt
Stockholm

Våldtäkter och bostadsinbrott ökar - bedrägerierna minskar

Nyheter24 har pratat med Anton Fernström, statistiker vid Brottsförebyggande rådet.
1 av 4
Nyheter24 har pratat med Anton Fernström, statistiker vid Brottsförebyggande rådet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Våldtäkter, misshandel mot barn i åldrarna 0-6 år och grov fridskränkning ökade under det första halvåret av 2011. Totalt anmäldes 56 200 våldsbrott.
2 av 4
Våldtäkter, misshandel mot barn i åldrarna 0-6 år och grov fridskränkning ökade under det första halvåret av 2011. Totalt anmäldes 56 200 våldsbrott. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 4
4 av 4

Bedrägeriminskningen kan bero på ökad kreditsäkerhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Statistiken:

Läs Brottförebygande rådets publikation här.

Under torsdagen släppte Brottsförebyggande rådet (Brå) färska siffror gällande antalet polisanmälda brott det andra kvartalet.

Stölderna toppar statistiken. Med 9 510 stöldanmälningar ser vi en ökning på 15 procent jämfört med samma period föregående år.

Den enda tydliga minskningen som egentligen kan avläsas är bedrägeristatistiken. Sist som bedrägerianmälningarna minskade var för sex år sedan.

Varför tror du att vi ser en minskning bland bedrägerierna?

- Jag tycker det är intressant för det har gått uppåt tidigare. Förut har det varit ett speciellt fall som gjort att siffrorna gått upp, just det här året kan det vara så att vi saknar ett sånt fall, säger Anton Fernström, statistiker på Brå, till Nyheter24.

Databedrägerierna har hittills minskat med 23% jämfört med samma tidpunkt 2010. Bluffakturorna har däremot ökat med 10 %.

Kan det ha något att göra med den ökade kreditsäkerheten?

- Där kan jag bara spekulera på ett personligt plan och inte tala för Brå. Men det är inte helt orimligt. Vad gäller bedrägerierna så har faktiskt databedrägerierna gått ner mest av alla, fortsätter han.

Det har även registrerats en tvåprocents-ökning av våldsbrott. Våldtäkter, misshandel mot barn i åldrarna 0-6 år och grov fridskränkning har stigit i antal sedan förra året. Misshandel av ungdomar 15-17 år och grov kvinnofridskränkning har däremot minskat.

Totalt har antalet polisanmälda brott ökat med en procent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela