1 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Finns det något liv i regeringen?"

Håkan Juholt attackerade Fredrik Reinfeldt och Moderaterna under sitt tal på Almedalsveckan.   


Carin Jämtin om smutskastningen av Juholt

"Den här typen av kampanj och smutskastning som det här handlar om är något som ungdomsförbunden brukar ägna sig åt och säkert kommer att göra i framtiden också. Men jag tror att det aldrig tidigare har varit så att regeringspartiet har gjort den här typen av dålig debattnivå, osaklig och dålig. Våra förslag är och kommer att vara finansierade. Det är det som är sanningen och det är det som jag menar med att det här är sandlådenivå och pajkastning på en nivå som vi aldrig tidigare har sett i Sverige", sa Socialdemokraternas partisekreterare till Sveriges Radio.

VISBY. Under politikerveckan har alliansens ledare kraftigt ifrågasatt Håkan Juholt. Bland annat kallade Fredrik Reinfeldt, Juholt för "oansvarig" och moderaterna startade en hemsida som man kallade för "Juholts sedelpress". Nu använde Socialdemokraternas partiledare sitt tal till att slå tillbaka.

- Reinfeldt undrade i sitt tal om det fanns något liv i rymden. Jag tror att det är fler och fler som undrar om det finns något liv i regeringen?

Det var en eldig partiledare som satte tonen direkt.

- Det låg en kompakt dimma över oss i måndags och solen syntes inte alls. I dag är det strålande sol och man kan se hela vägen in till fastlandet, det tycker jag säger en del, sa Juholt och drev med Moderaterna som i måndags hade sin dag.

Almedalsveckans längsta tal

Håkan Juholt höll Almedalsveckans längsta tal och pratade mycket om hjärtefrågorna barnfattigdom, misstagen att privatisera elbolagen, apoteken och... skagentoasts.

- Det har varit ett internt skämt här på veckan om att jag gillar skagentoasts. Och det gör jag, men jag vill inte sänka resturangsmomsen för det. Om vi gör det skulle det innebära 3 500 nya jobb. Men för samma summa skulle vi kunna anställa 10 000 nya lärare - då måste vi ställa oss frågan "Vad är viktigast?".

Dagen till äran hade socialdemokraterna fixat en lång ramp ut i publiken för Juholt. Partiledaren rev ner många stora applåder under sitt välbesökta tal.

I morgon, lördag är det Kristdemokraternas dag i Visby.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!