1 av 3
- Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 3
- Foto: Paul Madej/Scanpix
3 av 3
- Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Pilbågsman skjuter kor i Skåne och stjäl köttet

Två kor har dödats med pilar i Skåne inom loppet av en månad. I helgen blev en kalv styckad av en gärningsman som stal köttet – nu befarar polisen flera attacker.


Fler djurattacker under året

* I linköping har flera hästar attackerats och knivskurits bland annat i underlivet.

* Flera kor i Norrtälje har upprepade gånger blivit knivskurna i underlivet.

Djurens rätt i Helsingborg har utfärdat en belöning på 10 000 kronor för tips som leder polisen till gärningsmannen eller männen.

LJUNGBYHED. I juni smög en person in i en hage i Ljungbyhed och sköt pilar på en ko. Kon träffades i magen varpå den under två dagar led svåra smärtor av punkterade inre organ innan den till slut dog.
Under helgen, cirka 2,5 mil ifrån Ljungbyhed, slog gärningsmannen till igen i Stockamöllan. En ko besköts med pilar, slaktades och gärningsmannen flydde sedan med köttet. Nu tror polisen att det rör sig om en person med goda slaktkunskaper.

– Det får vara någon som är kunnig i den delen. Du och jag hade inte klarat det, säger Sven-Erik Mellby, förundersökningsledare på närpolisen i Ringsjöbyggden, till Nyheter24.

Att köttet från kon stals gör att polisen inte tror på någon psykiskt störd gärningsman.

– I och med att man har bortfört köttet så känns det som att det är det man varit ute efter. De andra som inte är friska, skadar ofta bara djuren så att de lider, säger Mellby.

Nu befarar polisen att fler kor kan attackeras.

– Det kan man aldrig utesluta. Det beror på vad personen har för bevekelsegrund. Om det är för att fylla den egna frysboxen så har han ju mat ett tag. Är han någon näringsidkare, någon form av restaurang som använder köttet i rörelsen så varar det inte lika länge, säger Sven-Erik Mellby.

Polisen tror att gärningsmannen använder pilbåge för att lättare kunna smita undan.

– Pilen är en ljudlös apparat, har man gevär så smäller det ju, avslutar Mellby.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!