Torsdag 23 Sep
Stockholm

Hobbytatueringarna ökar: "en massa hepatit och sjukdomar"

Den nya trenden ökar riskerna för infektioner och överförbara sjukdomar som smittar via blodet.
Den nya trenden ökar riskerna för infektioner och överförbara sjukdomar som smittar via blodet. Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX

I takt med att "göra det själv"-tatueringarna blivit en allt mer förankrad trend hos det svenska folket ökar smittrisken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SVERIGE. Allt fler svenskar ansluter sig till skaran människor som gör sina tatueringar utanför de professionella studiorna.

Enligt den nya trenden ska gaddningarna i stället ske i hemmet.

Sören Svangren startkit kostade 1 600 kronor.

- Det var något kinesiskt märke jag köpte som kostade 1 600. Man fick med två tatueringspistoler, en massa färger också och en övningsduk som man ritade på och sen gnuggade på armen. Sen var det bara att fylla i, säger Svangren till Nyheter24.

Socialstyrelsen har drivit en kampanj kring ämnet ända sedan 2010. Här följer ett utdrag ur projektets beskrivning:

"Det blir allt vanligare att människor piercar och tatuerar sig. Båda dessa ingrepp medför en hälsorisk eftersom kroppens hud och slemhinnor penetreras. Det är därför viktigt att piercing- och tatueringsverksamheter har god kunskap om hygienfrågor och har goda hygienrutiner för att minska hälsoriskerna"

Sören Svangren har dock varit medveten om riskerna länge.

Det är ju i princip omöjligt att tatuera sterilt i en hemmamiljö. Hur hanterar du smittrisken?

- Nej det stämmer, då måste man ha en speciell reningsgrej. Salongerna bryter ju upp nya paket med nålar varje gång så att kunden kan se att skiten är ren.

Hur gör man som hemmatatuerare då?

- Njae, det är olika. Vissa brukar lägga ner nålarna i en kastrull och bara kokar nån timme sen kör man. Men det är nog inte tillåtet från myndigheternas sida och det kan nog spridas en massa hepatit och sjukdomar om man inte är försiktig, avslutar Svangren för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela