Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eric Rosén: "I krisens prövning växer Stoltenberg"

- 23/07/2011, 15:35 -
Eric Rosén menar att Jens Stoltenbergs ledarskap under terrorattentaten är exemplarisk.
1 av 2

Eric Rosén menar att Jens Stoltenbergs ledarskap under terrorattentaten är exemplarisk.

Karin Bylund

Jens Stoltenberg anländer till Utøya under lördagsmorgonen.
2 av 2

Jens Stoltenberg anländer till Utøya under lördagsmorgonen.

Andersen, Kristoffer Øverli/SCANPIX

KRÖNIKA. Nyheter24:s Eric Rosén ger sin syn på de tragiska scenerna som utspelar sig i vårt grannland och hur Stoltenberg visar prov på exemplariskt ledarskap.

Jag ser som alla andra de fruktansvärda bilderna från terrordåden i Oslo och på Utøya och skräcken blir aldrig så påtaglig som när man ser bilderna på tonåringarnas desperata flykt i vattnet eller när man läser om killen som spelat död, sida vid sida med mördade kamrater, i över en timme.

Ett slagsmål, våldsdåd eller en terrorattack är oftast över på sekunder. Anders Behring Breivik gick omkring på lilla Utøya i närmare två timmar. Det är omöjligt att sätta sig in i paniken och känslorna hos de anhöriga som visste att deras nära var där men inte om de var vid liv eller dödade. Bara de drabbades vittnesmål, deras blickar, ger oss en antydan om vad de gått igenom.

"Han står öppen med sin sorg"

I krisens prövning växer dock Jens Stoltenberg fram som en oerhört imponerande och stark person och politiker.

Han är själv ett av offren, hans arbetsplats har bombats sönder med döda kollegor som följd. Hans ”ungdoms paradis” - som han själv kallade det - har blivit platsen för ett massmord och livet för honom och många av hans partivänner är för evigt förändrat.

Ändå står han där, helt öppen med sin sorg men med stort ansvarstagande och full kraft. Han svarar på fråga efter fråga, tålmodigt och förklarande, uppriktigt. Han vägrar spekulera i onödan och han vägrar antyda något annat än att Norge ska vara precis så öppet som innan – trots det som hänt.

Avgörande symbol

När man tänker på i hur många avseenden och ur hur många perspektiv Stoltenberg påverkas, pressas och tyngs av terrordåden är det omöjligt att inte drabbas av den djupaste medkänsla med honom och den största respekt för hans sätt att möta situationen. Det är otroligt sällan jag sett en ledare så otroligt balanserat, värdigt och transparent bli en så självklart samlande gestalt.

Jens Stoltenberg är en helt avgörande symbol för hur starkt Norge står och för kraften med vilken de tar sig igenom denna vidriga prövning och jag tror att det norska folket känner likadant. Att våga fokusera på sorgen snarare än att lova dramatiska och ogenomtänkta åtgärder är modigt och det är ledarskap när det är som störst.