Lokalvårdarna skulle peppas av kompendiet, men flera upplevde det i stället som obehagligt.
1 av 3
Lokalvårdarna skulle peppas av kompendiet, men flera upplevde det i stället som obehagligt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Laziosupportrar visar upp kelterkors på fotbollsläktaren. I Italien representerar symbolen fascismen.
2 av 3
Laziosupportrar visar upp kelterkors på fotbollsläktaren. I Italien representerar symbolen fascismen. - Foto: FABIO MUZZI / AP
Den beryktade skylten med texten "Arbeit macht frei", "Frihet genom arbete", vid ingången till koncentrationslägret i Auschwitz.
3 av 3
Den beryktade skylten med texten "Arbeit macht frei", "Frihet genom arbete", vid ingången till koncentrationslägret i Auschwitz.

"Arbeit macht frei" skulle peppa städare

Ett kommunalt företag delade ut kompendium med översättning av den klassiska Auschwitz-skylten och ett rasistiskt kelterkors.


Stulen skylt

Den berömda skylten vid Auschwitzingången stals i slutet av 2009. En av tre misstänkta för brottet, som sedan fälldes för detsamma, var svenske Anders Högström.

Han hade tidigare varit ledare för nazistiska Nationalsocialistisk front (numera Svenskarnas parti) och dömdes i polsk domstol till två år och åtta månaders fängelse i december 2010.

UMEÅ. Ett kelterkors och texten "frihet genom arbete" mötte de blivande lokalvårdarna på det kommunala bolaget Viva resurs.

Korset är starkt förknippat med bland andra Ku Klux Klan. Citatet är å sin sida en direkt översättning av "Arbeit macht frei", den text som stod ovanför ingången till nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz.

– Jag såg det, men ville inte säga något. Men det har varit jobbigt och obehagligt att vara där och jobba och titta på de där orden varje dag, säger en kursdeltagare till Västerbottens-Kuriren.

Chefen visste inget

Arbetsledaren för lokalvårdarna, Tarja Korva, var på semester när kompendien trycktes upp och kände därför inte till utformningen av dem. Personen som skrivit dit texten och symbolen satte på fredagen i möte på företaget som nu ska utreda händelsen. Han som gjorde det hävdar dock att han inte hade en tanke på nazism.

Förutom citatet och kelterkorset innehöll häftet även olika listor och uppmaningar om hur man ska bete sig som lokalvårdare i företaget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!