Lördag 25 Sep
Stockholm

Krögarna eniga: Sänkt moms ger fler jobb

Krögarna är eniga: Sänkt moms ger fler jobb.
Krögarna är eniga: Sänkt moms ger fler jobb. Foto:

"Helt övertygad om att det blir fler jobb om momsen sänks."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Halvering av restaurangmomsen

Sverige har världens högsta restaurangmoms.

Idag ligger den på 25 procent.

Moderaterna står fast vid vallöftet att halvera restaurangmomsen 2012.

Av en rundringning som Nyheter24 gjort framgår att de krögarna vi kommit i kontakt med är överens - sänkt restaurangmoms kommer leda till fler jobb.

När Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt i lördags höll sitt årliga sommartal så stod han, trots åtstramningar i budgeten, fast vid vallöftet om sänkt restaurangmoms.

– Med sänkt moms kommer vi kunna satsa på att anställa yngre personer. Som det ser ut nu så slåss alla om att anställa de mest erfarna. Med lägre kostnader kommer vi kunna satsa på yngre förmågor, säger Pelle Johansson, kökschef på Ulla Winbladh i Stockholm.

Oavsett prisklass så är alla restauranger Nyheter24 pratat med överens.

– Jag är helt övertygad om att det kommer bli fler jobb om momsen sänks, säger Daniel Åström, VD och ägare till Svenssons krogar i Uppsala.

Markant prisökning på mat

Det har skett en stor prisökning på mat det senaste året. Något som märks i krögarnas kassor. Främst är det restauranger i budget- och mellanprisklassen som drabbats.

– Vi är verkligen i behov av större marginaler. Priset på varor har stigit med 30 procent det senaste året. Det gör att servicen blir lidande, säger Can Caradinji, restaurangchef på Il Forno i Uppsala.

– Svårt att säga om vi kommer få större marginaler. Främst så kommer vi kunna anställa fler, säger Bodil Andersson, på Långbro Värdshus i Älvsjö, till Nyheter24.

Pelle Johansson på Ulla Winbladh menar att med fler anställda tillkommer högre lönekostander. Vilket gör att marginalerna kommer ligga på ungefär samma nivå.

– Men vi i personalen kommer må bättre. Som det ser ut i dag så sliter man ut folk, säger han till Nyheter24.

Ingen prishöjning

Få tror sig kunna sänka priserna, men däremot kommer man kunna motverka en prishöjning.

- När det gäller oss så kommer vi inte sänka priserna. Men vi kan slippa höja priset på årets julbord, säger Pelle på Ulla Winbladh.

– Jag är inte övertygad om att priserna kommer sänkas. Men vi kommer slippa höja, säger David på Svenssons krogar, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela