Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här misshandlar väktarna hemlös

- 02/09/2011, 10:56 -
1 av 3

Faksimil Aftonbladet

2 av 3

Faksimil Aftonbladet

3 av 3

Faksimil Aftonbladet

Ursinniga slag mitt på Sergels Torg - vittnena försvarslösa.

STOCKHOLM. Hemlös man försökte åka tunnelbana, det slutade i misshandel.

Ett filmklipp från en mobilkamera visar hur väktarna gång på gång slår den hemlöse mannen med batong. Aftonbladet har pratat med vittnen som försökt stoppa misshandeln, men istället själva fick smaka på batongen.

Den 45-årige hemlöse mannen och hans flickvän blev utkörda när de försökte åka från Hötorgets tunnelbanestation. När samma väktare senare fick syn på honom vid Sergels Torg, i färd med att på nytt försöka åka, fick de nog.

Aftonbladet skriver att den hemlöse i förhör uppgett att väktarna kommit fram till honom och sagt "du är inte välkommen i tunnelbanan". 45-åringen kände sig maktlös och villrådig.

Väktarna ska ha fört ut den hemlöse på Sergels Torg, där han hamnade på marken. Enligt mannens egen version försökte han rycka undan benen, och råkade då av misstag sparka till en av väktarna.

Versionerna går isär

Väktarna uppger att de inte hade något annat val än att ta i med hårdhandskarna. Mannen var aggressiv och vägrade lämna tunnelbanan. När väktarna försökte förse mannen med handbojor ska han skrikande och aggressivt försökt göra motstånd. När han började gräva i fickorna anade väktarna oråd. Mannen ska tydligen vara känd för att bära kniv.

Gav sig på vittnen

Förbipasserande vittnen reagerade och sa ifrån. De ansåg att väktarnas våld var obefogat. Ett av vittnena fick då själv motta ett batongslag på benet, uppger Aftonbladet.

Väktaren åtalad

Väktaren har nu blivit omplacerad och jobbar inte längre i tunnelbanan. Den misstänkte förnekar brott. Han säger att de slag han utdelade var motiverade för att kunna ingripa. Väktarens advokat säger till Aftonbladet att hans klient hävdar att han har rätt att använda batong.

Rättegången mot honom kommer hållas i november.