Söndag 26 Sep
Stockholm

Bandidosmedlemmar värvas av Hells Angels

1 av 2
2 av 2

Nu har Hells Angels börjat värva Bandidosmedlemmar i Stockholm. Ett flertal tunga namn inom Bandidos är nu provmedlemmar hos ärkerivalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rivaliserande gäng

Outlaws: Etablerades 2001 i Stockholm.

Mongols: Startades 1969 i Kalifornien av Vietnamveteraner som inte kom in i Hells Angels. I dag finns de representerade i USA, Tyskland, Italien, Österrike, Mexico och Sverige.

Hells Angels: Etablerades 1993 i Sverige, störst bland MC-gängen.

Bandidos: Etablerades 1995 i Sverige.

STOCKHOLM. Förra veckan kunde Nyheter24 rapportera om att en grupp Bandidosmedlemmar bytt sida - till Hells Angels.

Den gången var det i Danmark. Nu har det även skett på svensk mark. Flera av de tyngsta medlemmarna i Bandidos Stockholm har nu gått och blivit så kallade provmedlemmar hos ärkerivalen Hells Angels. Klarar de inte av att bli fullvärdiga medlemmar kan läget bli tufft. Bandidos kommer knappast stå med öppna armar och välkomna dem tillbaka.

– En som lämnat ett gäng är i regel inte populär hos det gamla gänget, säger Torbjörn Hermansson, kriminalinspektör vid Stockholms gängsektion, till Nyheter24.

Ovanligt med sidbyten

Det har hittills varit ovanligt med gängmedlemmar som byter sida. Men nu har det skett, två gånger inom loppet av en vecka.

– Eftersom att det är ovanligt så är det svårt att veta vad det innebär egentligen, säger Hermansson.

Nyheter24 påminner honom om vad som hände efter det första sidbytet i Danmark. Det som bröt klubbarnas fredsavtal, som slöts efter det nordiska MC-kriget 1994–1997. Vid sidbytet 2010 upptog Hells Angels före detta medlemmar från Bandidos, och våldsamheterna var ett faktum.

– Visst har det uppstått våldsamheter, men det behöver inte leda till det, säger Torbjörn Hermansson och fortsätter:

– De här MC-gängen fungerar som affärsverksamheter, man vill inte bråka för bråken stör deras affärer. Men ibland stöter de ihop ändå, av olika anledningar.

Nya gäng etablerar sig

MC-gängens karta håller på att ritas om. Nya aktörer tar sig in på marknaden, och det är sällan populärt. Precis som hos vanliga företag så avskyr MC-gängen ökad konkurrens. Outlaws och Mongols växer - och det hotar Bandidos och Hells Angels. Som Torbjörn Hermansson säger:

– Ett gäng växer och ett tappar. Det är ett helt nytt skede.

Och självklart är det inte populärt. Vad som händer nu kan ingen veta. Men polisen samlar hela tiden på sig kunskap om gängmedlemmarnas rörlighet, oavsett riktning.

"Bad standing"

Oron har ökat i takt med att kartan ritas om i Stockholm. Om de före detta Bandidosmedlemmarnas övergång till Hells Angels kommer leda till ökat våld återstår att se.

– Man kan sluta på olika sätt, "good standing" eller i "bad standing", säger Hermansson till Nyheter24.

Väljer en gängmedlem att sluta i "bad standing" så beror det ofta på ekonomiska faktorer eller på dåligt uppträdande. Om en sådan då går över till ett rivaliserande gäng så kan det vara så gott som uppbyggt för nytt våld.

Det är en extremt svajig balansgång på en väldigt tunn linje. Väljer medlemmarna att läcka information om sitt gamla gäng så lär inte våldet vänta på sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela