Rånarna detonerade en sprängladdning inne i byggnaden, men ingen människa kom till skada.
1 av 10
Rånarna detonerade en sprängladdning inne i byggnaden, men ingen människa kom till skada. - Foto: Polisen / SCANPIX
Rånarna jobbade extremt effektivt och allt var över på mindre än en halvtimme.
2 av 10
Rånarna jobbade extremt effektivt och allt var över på mindre än en halvtimme. - Foto: Polisen / SCANPIX
Tidigt på morgonen den 23 september 2009 landade rånarnas helikopter på taket till G4S värdedepå i Västberga.
3 av 10
Tidigt på morgonen den 23 september 2009 landade rånarnas helikopter på taket till G4S värdedepå i Västberga. - Foto: Polisen / SCANPIX
Totalt fick de med sig pengar till ett värde av 39,1 miljoner kronor.
4 av 10
Totalt fick de med sig pengar till ett värde av 39,1 miljoner kronor. - Foto: Polisen / SCANPIX
Här fyller rånarna säckar med pengar...
5 av 10
Här fyller rånarna säckar med pengar... - Foto: Polisen / SCANPIX
Rånarnas helikopter: En stulen Bell 206 Jet Ranger.
6 av 10
Rånarnas helikopter: En stulen Bell 206 Jet Ranger. - Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX
Rånarna var förberedda ut i fingerspetsarna. Innan rånet hade de placerat ut bombattrapper vid polisens helikoptrar i Myttinge.
7 av 10
Rånarna var förberedda ut i fingerspetsarna. Innan rånet hade de placerat ut bombattrapper vid polisens helikoptrar i Myttinge. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Tre män hoppade ur helikoptern och slog sönder glastaket med en slägga.
8 av 10
Tre män hoppade ur helikoptern och slog sönder glastaket med en slägga. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Polisens insatsstyrka bryter sig in i byggnaden.
9 av 10
Polisens insatsstyrka bryter sig in i byggnaden. - Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX
Leif Silbersky företrädde helikopterpiloten. Fem män dömdes för grovt rån och ytterligare fem för medhjälp till grovt rån.
10 av 10
Leif Silbersky företrädde helikopterpiloten. Fem män dömdes för grovt rån och ytterligare fem för medhjälp till grovt rån. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Två år sedan helikopterrånet

Nyheter24 minns ett av tidernas mest spektakulära rån.


Tidigt på morgonen den 23 september 2009, strax efter klockan fem på på morgonen, landar en helikopter på G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Fyra män kliver av och tar sig blixtsnabbt in i byggnaden genom att slå sönder en takruta med slägga. Väl inne i byggnaden spränger de sig in till pengarna och får till slut med sig vad som enligt uppgifter ska ha varit närmare 40 miljoner kronor. Medan de befinner sig i värdedepån anländer polisen utanför.

Patrullen spärrar av området och begär tillstånd att skjuta från sina överordnade – som säger nej.

I stället flyr rånarna med helikopter från platsen. Någon polishelikopter kan inte följa efter då rånarna placerat ut en bombatrapp vid Stockholmspolisens enda lokala helikopterbas.

Rånarna dumpar helikoptern några mil norr om Stockholm och där hittas den också så småningom av polisen. Rånarna, och bytet, finns det dock inga spår efter.

Fyra dagar efter rånet, som redan blivit världsnyhet och omskrivet som ett av de mest spektakulära någonsin, anhålls sex personer misstänkta för inblandning i rånet. Tre av dem släpps senare eftersom bevisningen inte är tillräcklig.

Sju personer har till slut dömts för sin inblandning i den dramatiska rånkuppen. Bytet har – som ofta i värderån – inte hittats.

Bland gärningsmännen finns en 31-årig man som dömts till sju års fängelse för grovt rån. Han är också den ende som erkänt att han var på plats inne i G4S värdedepå. Att helt neka var svårt inte minst för att hans DNA hittades på flera platser inne i depån.

En 35-årig man dömdes också till sju års fängelse för grovt rån. Mannen, som har en bakgrund inom teveproduktion, tros ha varit den som körde helikoptern. En 39-åring har också dömts till tre års fängelse, en 32-åring och en 33-åring till fem års fängelse, en 34-åring till två års fängelse och en 38-åring har dömts till ett års fängelse för skyddande av brottsling.

Se Rapports inslag om domen mot de sju männen:

Se hela förloppet via övervakningskameror:

/
/
/
/
G4S
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.