Morgan Alling, själv uppväxt i fosterhem gläds åt att regeringen och...
1 av 2
Morgan Alling, själv uppväxt i fosterhem gläds åt att regeringen och... - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Maria Larsson ändrat sig gällande ersättningen till vanvårdade barn.
2 av 2
Maria Larsson ändrat sig gällande ersättningen till vanvårdade barn. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX

Morgan Alling: Bra att de gör om och gör rätt

När regeringen backar om de vanvårdade fosterbarnen och betalar ut en ersättning på 250 000 kronor får Morgan Alling äntligen sin vilja igenom.


Stulen Barndom

År 2005 avslöjade en TV-dokumentär de otaliga övergrepp och den vanvård som begåtts mot barn i fosterhem och barnhem mellan åren 1920 och 1980.

Länge var inställningen att fosterhemsvården endast var god.

Efter TV-dokumentären gjorde Socialstyrelsen en utredning som visade att det förekommit övergrepp, vanvård och kränkningar på svenska institutioner. Över 400 personer vittnade i utredningen.

I feruari 2010 lades utredningen fram och föreslog att de barn som då farit illa skulle ersättas med 250 000 vardera. Ett beslut som regeringen senare avslog.

– Det är klokt att folk kan ändra sig när de har fel, att de gör om och gör rätt, säger skådespelaren Morgan Alling, själv uppväxt i fosterhem, till Nyheter24.

Regeringen och barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) har fått skarp kritik sedan de nekat ersättning till drabbade fosterhemsbarn. Men nu har de ändrat sig och en ersättning på 250 000 kronor kommer att betalas ut sedan oppositionen och regeringen enats om en lösning med brett stöd.

Hyllar svenska folkets engagemang

Morgan Alling blev som barn själv kringflyttad i olika fosterhem. Han växte upp med dagliga slag och svek. Han har också tidigare gått ut och riktat skarp kritik mot Maria Larsson. Nu gläds han över beskedet att de ändrat sig.

– Jag tror att de insåg hur stort engagemang svenska folket har i den här frågan. Är det så att du kränker någon så ska du betala ut ersättning för sveda och värk, säger han till Nyheter24.

Han menar att regeringens beslut att säga nej inte hade några klara grunder.

– Det var väldigt luddigt och konstigt formulerat, man hade inga riktiga anledningar. Jag hade velat vara en fluga på väggen när det beslutet togs, säger Alling och fortsätter:

– Om man skadar en individ så måste man ta konsekvenserna av det.

Överens över partigränserna

Regeringen kom, efter ett tre timmar långt möte på onsdagskvällen, överens med oppositionen om att beloppet ska utbetalas. Något datum är dock ännu inte fastställt.

Maria Larsson, KD menar att hon är glad över att de fick till en bred överenskommelse över partigränserna.

Tidigare var hennes motivering till att säga nej, att det hela inte gick att sköta "på ett rättssäkert sätt." Nu säger hon till TT att regeringen har fått ta "avsteg från de vanligen rådande principerna."

Och Morgan Alling och de andra vanvårdade fosterhemsbarnen kan nu slutligen försöka gå vidare efter de trauman de genomlevt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

1 timme sedan
Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.

Ny mobiliseringslag undertecknad av Zelenskyj

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrivit under en delvis kontroversiell ny mobiliseringslag, meddelar regeringen i Kiev.

Höj värdet på din bostad – med enkla ändringen: "Står ut"

1 timme sedan
Maria Friström, 43, bytte bana och började flippa bostäder för miljonbelopp. I en intervju med Nyheter24 berättar hon om misstagen man ska passa sig för och den enkla renoveringen som kan höja värdet på din bostad.