1 av 2
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Svenskarna tror på evig kärlek

Allt fler äktenskap slutar i skilsmässa men trots det har inte svensken tappat tron på den eviga kärleken. Åtta av tio svenskar tror på livslång kärlek, visar en undersökning av DN/Synovates.


82 procent av svenskarna tror på en livslång kärlek och uttrycket "tills döden skiljer oss åt", det visar en opinionsundersökning av DN/Synovate. Trots att vi lever i en tid där skilsmässor blir allt vanligare tycks inte svenskarna ha tappat hoppet om den eviga kärleken. Nästan 50 procent anser att svenskarna skiljer sig för lättvindigt.

Men Catrine Anderson, sociolog vid centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet, tycker inte att den utbredda tron på livslånga relationer behöver vara en motsägelse till de höga skilsmässosiffrorna.

– Att folk tror på en livslång relation kanske bara betyder att man vill att den ska vara livet ut, oavsett i vilken ålder man träffas. I dag får man också skilja mellan kärlek och äktenskap på ett annat sätt, säger hon till DN.

Höginkomsttagare och högutbildade har en tendens att tro mer på evig kärlek än låginkomsttagare som inte studerat vidare. Undersökningen visar även att äldre människor har större kärlekstro än yngre. Unga i åldern 16-29 år är de som är allra mest skeptiska till evig kärlek.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.