Illustration från den avslutande rättegångsdagen i Solna tingsrätt.
1 av 3
Illustration från den avslutande rättegångsdagen i Solna tingsrätt. - Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX
Försvarsadvokaten Björn Hurtig är hård i sin kritik mot att det väckts åtal mot hans klient.
2 av 3
Försvarsadvokaten Björn Hurtig är hård i sin kritik mot att det väckts åtal mot hans klient. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Astrid Lindgrens barnsjukhus.
3 av 3
Astrid Lindgrens barnsjukhus. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Åklagaren vill se ett års fängelse för barnläkaren

Rättegången där en läkare anklagas för att ha gett ett sjukt barn en dödande dos narkosmedel avslutades på måndagen.


Läkemedlet barnet fått i sig

Tiopental är en medicin som bara används vid narkos och som är mycket snabbverkande. Ämnet börjar verka redan efter en minut och effekten håller sedan i tio-trettio minuter.

Ämnet är muskelavslappnade, hjärtstoppande och ett av tre preparat man vanligtvis använder vid avrättningar genom giftinjektion.

SOLNA. Ett års fängelse för dråp eller försök till dråp. Det är vad chefsåklagare Peter Claeson på måndagen yrkade på när den uppmärksammade rättegången mot barnläkaren avslutades.

Trots att minimistraffet för dråp normalt sett är sex års fängelse vill han alltså se ett lägre straff.

– Jag har gjort en sammanvägning av alla omständigheter, till exempel att det handlar om en flicka som redan varit svårt sjuk, säger Claeson till Nyheter24.

"Går inte att veta någon motiv - man får utgå från det enda rimliga"

I sin slutplädering gick åklagaren igenom vittnesuppgifter och analyser från olika experter, uppgifter han menar ställer det bortom all rimlig tvivel att den 57-årige läkaren bragt den sjuka flickan om livet genom att ge henne en dödlig dos av narkosmedlet Tiopental. Men det finns inget motiv.

– Ärligt talat går det ju inte att veta något motiv eftersom hon nekar helt till brott. Då får man utgå från det enda rimliga - att hon gått föräldrar och anhörigas ärende, säger Peter Claeson.

Försvarsadvokaten: "Vi jurister är trångsynta jävlar"

Läkarens advokat Björn Hurtig har hela tiden varit kritisk mot att fallet ens ledde till åtal.

– Vi jurister är de mest trångsynta jävlar som finns. Vi tittar på bokstäver och paragrafer. Här kommer experter och säger att det här är orimligt. Istället för att försöka utröna det så väcks det åtal, säger han till Aftonbladet.

Hurtig ifrågasatte i sin slutplädering dessutom bevisen för att flickan ska ha dött av tiopentalförgiftning.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat in Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.