Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nazisterna har startat motståndsrörelse på ny ort

Svenska Motståndsrörelsen sprider sitt budskap i Hudiksvall. Bilden är från en tidigare demonstration i Stockholm.

Svenska Motståndsrörelsen sprider sitt budskap i Hudiksvall. Bilden är från en tidigare demonstration i Stockholm.

Fredrik Persson / SCANPIX

Nyheter | 04/10/2011 17:22

Den högerextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen har börjat sprida sitt budskap i Hudiksvall. Polisen: "Vi har dem under bevakning."

Högerextrema nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen har börjat etablera sig i Hudiksvall.

– Vi har dem under bevakning och följer utvecklingen, säger Josef Wiklund, enhetschef för brottsförebyggande polisenheten i norra Gävleborg, till Nyheter24.

Redan i somras bedrev organisationen ett träningsläger i Hudiksvall. Nu fortsätter de att sprida sitt budskap. På organisationens hemsida skriver

Klisterlappar och lappar i brevlådor

Under onsdagsnatten kom det upp klisterlappar runt om i staden och i folks brevlådor. Både avsändare och budskap var tydligt, skriver HelaHälsingland.se. Tecken tyder på att organisationen håller på att etablera sig i staden.

– Det är lösryckta fragment som tyder på det, men än så länge har de ingen stark etablering i Hudiksvall. Vi har fått information från olika typer av medier, bland annat att de har haft aktiva aktioner, säger Josef Wiklund till Nyheter24.

Svenska Motståndsrörelsen ska ha uppmuntrat boende i Hälsingland att kontakta dem om man vill vara med på nästa aktivitet.

– Det har anmälts som hets mot folkgrupp, säger Wiklund.

Leder till motmanifestationer

– Sådana här organisationer vill ha uppmärksamhet. Men uppmärksamheten i media är bra för då kan folk komma med motprestationer, säger enhetschefen och fortsätter:

– Jag pratade med en person i dag som ville starta en manifestation mot nazism. Det här har väckt tankar, säger Wiklund.

Stoppar dem från etablering

Polisen följer utvecklingen och menar att bästa sättet att stoppa dem från att etablera sig är att gå ut och vara tydlig med information. Exempelvis att upplysa i skolorna.

På polisen menar man att Hudiksvall tidigare varit befriat från tydliga nazistaktioner.