Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mer ensamjobb i kriminalvården - "Färre i korridorerna"

- 06/10/2011, 11:58 -
Blommor har lagts ut och ljus har tänts utanför häktet.
1 av 2

Blommor har lagts ut och ljus har tänts utanför häktet.

Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Det var på häktet i Flemingsberg som en 24-årig vårdare misshandlades till döds av en intagen. Nu kritiserar facket att personalen fått fler och fler uppgifter.
2 av 2

Det var på häktet i Flemingsberg som en 24-årig vårdare misshandlades till döds av en intagen. Nu kritiserar facket att personalen fått fler och fler uppgifter.

Gunnar Lundmark / SCANPIX

Fler uppgifter har lett till färre vårdare i närheten av de intagna. Det är fackets slutsats efter häktesmordet.

STOCKHOLM. Frågorna hopar sig efter att en vårdare misshandlats till döds av en intagen på häktet i Flemingsberg söder om Stockholm. Bemanningen av personal inom Kriminalvården är en av de frågor som lyfts i den debatt som följer.

Fackförbundet ST belyser ett problem som inte märks i siffrorna över antal anställda per intagen.

– Personalen har fått fler och fler uppgifter. Vi sitter oftare på kontoren och som en konsekvens av det är det färre i korridorerna, nära de intagna. Men det syns ej på numren. Man måste ställa frågan: Ska Kriminalvården verkligen göra allt det här? säger Per Sunneborn, ordförande för ST:s avdelning inom Kriminalvården, till Nyheter24.

Han säger också att några har hört av sig till dem med berättelser om liknande brister som uppdagades i Flemingsberg där den dödade 24-åriga kvinnan var ensam med den intagne.

– Visst har det förekommit att folk hört av sig efter det här, men inte i den utsträckning man skulle kunna tro, säger Sunneborn.

"Klart att det alltid är bra att vara fler"

Nyheter24 har varit i kontakt med kriminalvårdsanstalterna i Halmstad och Hällby samt den Rättspsykiatriska vårdsektionen i Stockholm (RVPS). Bemanningen beror dels på hur hög säkerhetsgrad en anstalt har. Halmstad, som är klassad som D-anstalt på skalan A-D, har till exempel en anställd per intagen.

– Det är klart att det alltid är bra att vara fler, säger Uno Rodin, personalansvarig på fängelset i Halmstad till Nyheter24.

Eftersom anstalten är D-klassad har de en förhållandevis låg bemanning. På Hällby och på rättspsyket i Stockholm ser man till att personal inte lämnas ensamna.

– Bemanningen varierar lite beroende på avdelning men man är aldrig ensam. Generellt sett vet jag att vi är fler, det är skillnad på vård och kriminalvård, säger Magnus Kristiansson, sektionschef på RVPS, till Nyheter24.

"Vi kommer aldrig gå med på personalminskningar"

Kollektivavtal anger ramarna för hur många anställda som ska arbeta samtidigt och statliga verksamhetsundersökningar ska kontrollera så att bland annat frågan om bemanning sköts.

Framtiden ser dock inte ljus ut för Kriminalvården där ytterligare besparingar är att vänta. Till 2012 ska 280 miljoner sparas in.

– Besparingen kan inte ske genom personalminskningar, det kommer vi aldrig att gå med på. I så fall får man lägga ned hela enheter, säger Per Sunneborn på fackförbundet ST till Nyheter24.