- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Bensinmack döms för att ha diskriminerat romsk kvinna

En romsk kvinna tvingades betala i förskott när hon tankade på en bensinmack i Örebro. Nu dömer hovrätten macken för diskriminering.


Göta hovrätt dömer en bensinstation i Örebro för diskriminering sedan en romsk kvinna inte litats på utan tvingats betala sin bensin i förskott.

Händelsen skedde i oktober 2009 då kvinnan kom till macken för att tanka sin bil. Direkt när hon klev ut ur bilen kom en anställd utspringande och förklarade att kvinnan var tvungen att betala i förskott eftersom macken tidigare "haft problem med romer".

Fallet togs sedan upp i tingsrätten där bensinmacken friades. Domen överklagades dock och nu dömer alltså hovrätten bensinmacken för diskriminering. Hovrätten konstaterar att bensinmacken, genom att frångå normalrutinen med betalning efter tankning, utsatt kvinnan för diskriminering.

Bensinmacken ska betala 5 000 kronor i diskrimineringsavgift till kvinnan.

– Förhoppningsvis kan det här påverka hur bensinstationer runt om i landet behandlar sina kunder. Näringsidkare som låter fördomar styra tjänar aldrig på det i det långa loppet. I stället riskerar de att både förlora kunder och anseende, säger kvinnans ombud Vida Paridad i ett pressmeddelande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!