Anton Abele - ung, men riksdagsledamot.
1 av 3
Anton Abele - ung, men riksdagsledamot. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Han kom in i riksdagen 2010 för moderaterna.
2 av 3
Han kom in i riksdagen 2010 för moderaterna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
En ung Anton Abele tar emot pris från Ickevåldsfonden för sitt engagemang mot gatuvåldet.
3 av 3
En ung Anton Abele tar emot pris från Ickevåldsfonden för sitt engagemang mot gatuvåldet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Söndagsintervjun: Anton Abele

Nyheter24:s Elias Giertz har pratat med Anton Abele, riksdagsledamot för moderaterna, om klivet från opinionsbildare till riksdagsledamot - om det ens är någon skillnad - och om han fortfarande kan dricka öl.


Anton Abele

Ålder: 19

Bor: Stockholm

Yrke: Riksdagsledamot för moderaterna

Innan intervjun är slut får jag beröm för mina frågor. ”Det är så skönt att se att det har gått så bra för dig”, säger Anton Abele. Innan dess har vi talat mycket om vikten av att unga får göra sig en röst i samhället, en fråga som Anton Abele säger sig försöka driva.

– I Sverige måste vi bli bättre på att stötta unga människor som har goda idéer. Vi har svårt att hylla människor som vill framåt, och i grund och botten bygger på det avundsjuka och Jantelagen som vi håller väldigt hårt om här, förklarar han.

Är riksdagen verkligen ett bra och effektivt forum att driva de här frågorna i?

– Riksdagen har en väldigt viktig roll, men det är framför allt genom opinionsbildning som man faktiskt kan påverka. Riksdagen är en fantastisk bas att stå på - i slutändan tas alla beslut där, och det är i den processen jag vill vara med.

– Men samtidigt började jag mitt engagemang genom att bilda opinion hos folket. Det vill jag fortsätta med. Jag är ute och reser mycket och försöker bilda opinion och det tror jag är viktigt.

Så varför sitter du i riksdagen, hade det inte räckt med opinionsbildning?

– Mycket handlar om opinionsbildning, men det är klart att det finns en fördel att vara med där de faktiska besluten fattas - i riksdagen. Men generellt behöver vi politiker vara ute och träffa fler människor, det är där lösningarna finns - inte i riksdagshuset.

Anton Abele har gjort sig ett namn i politiken kanske främst för sina åsikter kring anonymitet och privatliv på internet - som väckt starka reaktioner, vilket han inte riktigt har förståelse för.

– Internet ska inte vara annorlunda än verkligheten, samma lagar måste gälla - jag förstår inte vad problemet är. Så som vissa, jag betonar vissa, människor beter sig på internet är inte acceptabelt.

Under sin kampanj inför provvalet i moderaterna fick Anton Abele smaka på den mörka sidan av internet. I Youtube-filmer hånades han och människor gjorde sig roliga på hans bekostnad.

– Man blir personligt berörd, så klart. Men jag såg det här problemet redan innan. Jag har vänner som blivit uthängda på internet, och i verkligheten skulle det inte hända. Och man ska bete sig som man gör i verkligheten även där.

"Vuxna män som beter sig som barn"

I kvällens politiska debatt i SVT:s Agenda deltar varken Håkan Juholt från socialdemokraterna eller Lars Ohly från vänsterpartiet. Anledningen är att de placerats bredvid sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Det där är att sätta demokratin i spel. Det är ett ultimat bevis på att inte respektera sina medmänniskor, säger Anton Abele om Juholt och Ohlys provokativa utspel.

Han förklarar att han själv alltid respekterat sverigedemokrater, även fast de inte har samma åsikter som honom.

– Jag trodde att de var större än så. Det är vuxna män som beter sig som barn. Den är en brist i synen på alla människors lika värde. Inför kameran säger de att ”Vi ska stå upp för alla”, men tydligen tycker man att de 330 000 personer som röstat på sverigedemokraterna inte är värda att respektera.

Anton Abele själv var ju bara barnet när han kom in i riksdagen - eller nja. Men flera vänsterdebattörer hävdade åtminstone att han som 18-åring var för tok på liten för att ta plats i maktens korridorer.

– Det är ett väldigt speciellt uppdrag. Det är en vardag där som är annorlunda från mina vänners. Men jag tar det på oerhört stort allvar. Det är en fantastisk och unik möjlighet att driva de frågor jag brinner för. Det är väldigt roligt, säger Anton Abele.

Har du lyckats behålla ungdomligheten i dig?

– Absolut. Jag har varit noga med det från början, man måste skilja på uppdraget och det privata. Jag har mina vänner utanför politiken och jag är samma Anton som jag var för ett år sedan.

Dricker fortfarande öl

Anton Abele har trots sitt tunga uppdrag försökt behålla sin goda kontakt med familjen och sina vänner.

– Jag försöker planera in mycket. Vill jag ta en öl med några vänner ser jag till att ordna tid för det. Jag har mycket att göra och mitt arbete är intensivt, så visst blir jag lite mer styrd än vad jag var förut - men det är jätteviktigt att även jag får tid till en privat sfär.

Sitt privatliv håller Anton Abele hårt i. Inte ens när Nyheter24 försöker reda ut om den stilige mannen är singel eller inte vill han dela med sig av privat information.

– Det håller jag för mig själv. Det är en viktig grej - de som står mig nära är inte offentliga personer och jag tycker att man ska respektera det.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.