Turbo räcker inte. Saab dör ändå.
1 av 6
Turbo räcker inte. Saab dör ändå.
2 av 6
- Foto: Hanna Fridén
Muammar Khaddafi.
3 av 6
Muammar Khaddafi. - Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito /SCANPIX
En symbol för viljan till en snällare migrationspolitik.
4 av 6
En symbol för viljan till en snällare migrationspolitik.
5 av 6
- Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX
6 av 6
- Foto: Ap/Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 42: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 42:

INNE

1. Ganna

Att vara en dement 91-årig tant som vill slippa utvisas är inte i sig något som genererar en plats på innelistan. Men att kampen för henne tydliggjort att motståndet mot den mycket restriktiva lagstiftningen är stort både bland folket, oppositionen och till och med inom alliansen - där Centerpartiets Abir Al Sahlani sticker ut som allra tydligast i sin kritik - känns otroligt fräscht och modernt i en tid där politiker oftare bjuder under varandra än siktar högre.

2. ETA

Europas kanske allra farligaste terrororganisation hör inte hemma på någon innelista egentligen. Men när den baskiska separatiströrelsen ETA meddelar att de lägger ner vapnen för gott måste vi applådera och säga att våld är omodernt och att lägga ner vapnen helt inne. Plocka aldrig upp dem igen.

3. Pålsson och Abrahamsson

Statsministern må varna för visioner men inom moderaterna finns trots allt starka krafter som vill se en öppenhet i redovisningen av partibidragen. Att också framträdande M-ledamöter (och en avhoppare) driver frågan är toppen, får de genomslag nu är det bara KD och SD kvar som får sluta tramsa, sen kan vi göra oss kvitt korruptionskritiken från Europarådet för gott. Går Moderaterna före och drar med sig KD i rätt riktning ska vi applådera högljutt.  

4. Saab-dödaren Guy Lofalk

Vem är Guy Lofalk? undrar du. Det är rekonstruktören av Saab som vill avbryta processen och på så sätt möjliggöra att företaget går i konkurs en gång för alla. Och vi tror att det är det enda nyktra. Guy Lofalk sätter inte spiken i kistan för industrin, han tvingar dem bara att tänka framåt i stället för att snegla bakåt. Hej då Saabbilen, vi orkar inte med dig och Victor Muller mer nu.

5. Hanna Fridén

Hanna är ny krönikör på Nyheter24 men det är inte bara därför hon är på innelistan. Hon har också framfört den mest glasklara kritiken mot veckans supersnackis till medieprojekt, Ajour. "Skaffa en jävla meny" skriver hon. Rimligt!

UTE

1. Diktatorer

Ben Ali och Hosni Mubarak har avsatts, Ali Abdullah Saleh "lovar" att avgå och Bashar al-Assad ligger risigt till. På torsdagen greps, och dödades, också Muammar Khaddafi. 2011 är ett uselt år för diktatorer och även om vi inte vill se dem dödas kommer vi aldrig beklaga att de fråntas makten. Diktatorer är så ute så det finns inte.

2. Tobias Billström

Varje gång Migrationsminister Tobias Billström hamnar i rampljuset tycks han måna om att så tydligt som möjligt signalera att han inte bryr sig om enskilda människor eller kan beröras av sin politiks konsekvenser. I fallet Ganna har han dock företrädare från samtliga riksdagspartier, inte minst allianskollegorna, emot sig och är på så sett den som är ute.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.